Άνθρωποι με δραστήριο τρόπο ζωής έχουν μέχρι τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες, που μπορεί να αναπτυχθούν σε καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έρευνα συνδυάζει 20 προηγούμενες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της άσκησης και της ανάπτυξης μεγάλων πολυπόδων και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Washington University στο Σαιν Λούις.Στα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «The Βritish Journal of cancer», οι ερευνητές αναφέρουν ότι οδηγήθηκαν στα πιο ακριβή στοιχεία μέχρι τώρα που δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα άσκησης συνδέονται με τον πολύποδα του εντέρου.
Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες εντέρου και 30% λιγότερες να εμφανίσουν μεγάλους ή προχωρημένους πολύποδες.
Το βρετανικό ίδρυμα Cancer Research ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του εντέρου αναπτύσσονται από πολύποδες και περίπου 1 στους 4 ανθρώπους έχουν έναν ή περισσότερους μέχρι την ηλικία των 50 ετών, ενώ οι μισοί τους εμφανίζουν μέχρι την ηλικία των 70 ετών.
Ωστόσο, μόνο μικρό ποσοστό πολυπόδων αναπτύσσεται σε καρκίνο και χρειάζονται χρόνια για να συμβεί.
Η επικεφαλής της έρευνας, Kathleen Wolin, δήλωσε ότι τώρα οι ενδείξεις δείχνουν καθαρή σχέση μεταξύ της άσκησης και του μειωμένου κινδύνου για καρκίνο στο έντερο αλλά δεν είναι ακόμα σαφής η αιτία ύπαρξης της σχέσης.
Υπάρχουν αρκετές πιθανές οδοί αλλά δε γνωρίζουν ακριβώς. Έτσι, για παράδειγμα, η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο, που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του εντέρου.
Ωστόσο η άσκηση επίσης μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και βελτιώνει την αντίδραση τους οργανισμού στην υπερινσουλιναιμία, που αυξάνει τον κίνδυνο πολύποδα.
Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και επειδή συχνά η άσκηση γίνεται σε εξωτερικό χώρο οι ασκούμενοι λαμβάνουν βιταμίνη D, που είναι επίσης σημαντική για τον καρκίνο εντέρου.
Η πραγματικότητα είναι ότι η άσκηση δρα μέσω περισσότερων του ενός μηχανισμών.