Ο χρόνος που συνίσταται για άσκηση είναι τουλάχιστον 30΄ λεπτά τις περισσότερες μέρες της βδομάδας. Σε όσους χορηγείται ινσουλίνη πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρο τους πριν και μετά τη σωματική άσκηση. Αν η άσκηση είναι έντονη και παρατεταμένη (πάνω από 30΄ λεπτά) πρέπει να γίνεται πιο συχνός έλεγχος της γλυκόζης αίματος.
Η συχνή καταγραφή βοηθά στο να εκτιμηθεί ο αντίχτυπος της άσκησης στη γλυκόζη του αίματος. Αν η γλυκόζη αίματος μειώνεται κατά την άσκηση πρέπει να λαμβάνεται ένα σνακ βάσει των οδηγιών.
• Αν η γλυκόζη αίματος είναι από 50 – 70 mg πρέπει να ληφθούν 10 – 15 γρ υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη πχ ½ ποτήρι χυμό φρούτου.
• Αν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος είναι κάτω από 50 mg πρέπει να ληφθούν περίπου 20 με 30 γρ υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Γίνεται επανέλεγχος της γλυκόζης μετά από 15΄λεπτά και γίνεται νέα πρόσληψη υδατανθράκων αν υπάρχει ανάγκη. Αν το επόμενο γεύμα είναι χρονικά μετά από 1 ώρα και πάνω χορηγείται επιπλέον 1 ισοδύναμο υδατάνθρακα πχ φρυγανιές ή crackers με τυρί ή ½ τοστ. Όχι όμως επιπλέον τροφή γιατί αυτό μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος πέρα από τους στόχους.
Διόρθωση της δόσης ινσουλίνης κατά την άσκηση
Αν είναι εφικτό και πάντα υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού καλό θα ήταν να μειωθεί η δόση ινσουλίνης πριν από την άσκηση, προς αποφυγή χαμηλότερων επιπέδων γλυκόζης αίματος. Ο γιατρός είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος στο να καθορίσει τον καλλίτερο τρόπο για την διόρθωση της δόσης ινσουλίνης, πριν, κατά την διάρκεια και μετά την άσκηση. Άτομα που λαμβάνουν αντιδιαβητικά χάπια δεν χρειάζονται να διορθώσουν την δόση αυτών των φαρμάκων για την άσκηση.
Πηγή: iator.gr