Η «αθώωση» κοινών διατροφικών προϊόντων

Συνηθισμένες τροφές που περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο πολλών Ελλήνων, όπως το βοδινό κρέας, τα αυγά και ο καφές, έχουν κατά … καιρούς «κατηγορηθεί» από τους ειδικούς ως υπεύθυνες για την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων.

Ωστόσο, τα τελευταία δεδομένα ερευνών έχουν ανατρέψει διάφορους μύθους γύρω από τέτοιες τροφές. Τα προϊόντα που ακολουθούν αν και στο παρελθόν είχαν δεχθεί τα βέλη των ειδικών, πλέον έχουν αποδειχθεί αθώες και άφοβα μπορούμε να τα καταναλώσουμε:

-Το βοδινό κρέας. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μία από τις αιτίες θανάτου εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Εάν όμως γίνει σωστός έλεγχος της χοληστερίνης ο κίνδυνος αυτός μειώνεται. Το κρέας συνήθως ευθύνεται για τις υψηλές τιμές χοληστερίνης. Ωστόσο μία έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα, αποκάλυψε ότι το άπαχο βοδινό κρέας, όπως το κόντρα φιλέτο, είναι αποτελεσματικό για τη μείωση της χοληστερίνης.

-Τα ψημένα καρύδια. Ενώ μέχρι σήμερα οι ειδικοί υποστήριζαν ότι χάνουν τις θρεπτικές τους ουσίες, νέες έρευνες έδειξαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το μόνο που θέλει προσοχή στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι το αλάτι που περιέχουν τα ψημένα καρύδια.

-Η σοκολάτα. Πολλοί από πιστεύουν ότι κάτι τόσο νόστιμο, σίγουρα δεν θα είναι καλό για την υγεία. Ωστόσο μετά από αρκετές έρευνες που έχουν γίνει, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα πλούσια σε κακάο, βελτίωσαν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης και την πίεση του αίματος. Φυσικά, πρέπει να σημειωθεί ότι το κακάο στην σοκολάτα είναι το υγιές συστατικό και όχι οι προστιθέμενες ουσίες, όπως το κορεσμένο λίπος, που ενίοτε περιέχεται σε τυποποιημένα προϊόντα.

-Τα αυγά. Όπως το κρέας έτσι και τα αυγά, έχουν συνδεθεί με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Εντούτοις μία έρευνα που έχει γίνει και κράτησε 40 ολόκληρα χρόνια, δεν έδειξε κάποια σχέση αυγού και κάποιας καρδιακής πάθησης.

-Ο καφές. Μπορεί να υπήρχε ο μύθος ότι η καφεΐνη προκαλεί διάφορα προβλήματα στον οργανισμό, τα τελευταία χρόνια όμως, όσες μελέτες έχουν γίνει υποστήριξαν το αντίθετο. Δύο ή και περισσότερα φλιτζάνια καφέ, σε ημερήσια βάση μπορούν να κάνουν καλό στην υγεία, αφού μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο του προστάτη, του στήθους και του ενδομητρίου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *