Οι ερευνητές, με επικεφαλής την νευροψυχολόγο Σελέστ ντε Τζάγκερ μελέτησαν τις περιπτώσεις 270 ανδρών και γυναικών άνω των 70 ετών που εμφάνιζαν ήπια έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους, κάτι που εμφανίζεται κατά μέσο όρο στον ένα στους έξι ηλικιωμένους και περιλαμβάνει προβλήματα στη μνήμη, την ομιλία και άλλες λειτουργίες. Περίπου τα μισά άτομα με τέτοια προβλήματα τελικά εμφανίζουν Αλτσχάιμερ μέσα σε μια πενταετία από τα πρώτα συμπτώματα.
Η μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση σε ιατρικές ποσότητες βιταμινών Β και φυλλικού οξέος μπορούν να επιβραδύνουν την άνοια, μια μορφή της οποίας είναι το Αλτσχάιμερ. Οι βιταμίνες Β, σε συνδυασμό με το φυλλικό οξύ, μειώνουν το επίπεδο της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος στο αίμα που, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να κάνει ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για άνοια. Η ομοκυστεΐνη τείνει να αυξάνεται με το πέρασμα των χρόνων και έτσι οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο.
Για να κρατηθεί σε ελεγχόμενο επίπεδο η ομοκυστεΐνη τους, σύμφωνα με την έρευνα, οι ηλικιωμένοι πρέπει να τρώνε περισσότερο κρέας, ψάρι και πράσινα λαχανικά και να πίνουν λιγότερο αλκοόλ, γιατί αυτό μειώνει το επίπεδο της βιταμίνης 12 στον οργανισμό.