Ευτυχία για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Περισσότερα χρόνια ζωής φαίνεται πως απολαμβάνουν οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική … έρευνα που έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογες διαπιστώσεις προηγούμενων μελετών.

Η νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν γενικά καλή ψυχική διάθεση, έχουν 35% λιγότερες πιθανότητες κατά μέσο όρο να πεθάνουν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου μελέτησαν πάνω από 11.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Από τους 924 που δήλωσαν πιο δυστυχισμένοι, οι 67 (ποσοστό 7,3%) πέθαναν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ από τους 1.400 που δήλωσαν ότι ήσαν οι πιο ευτυχισμένοι, πέθαναν στο ίδιο χρονικό διάστημα μόνο 50 (ποσοστό 3,6%). Για όσους βρίσκονταν κάπου στην μέση από άποψη διάθεσης και ευτυχίας, το αντίστοιχο ποσοστό θνησιμότητας βρισκόταν επίσης στην μέση (4,6%).

Λαμβάνοντας υπόψη διάφορους άλλους παράγοντες, όπως την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα, την μόρφωση, την κατάσταση της υγείας, το κάπνισμα κ.α, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τελικά οι πιο ευτυχισμένοι έχουν 35% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ο επικεφαλής των ερευνητών διευκρίνισε πάντως ότι η νέα μελέτη, αν και διαπιστώνει πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τα θετικά συναισθήματα και στην μακροζωία, δεν αποδεικνύει ότι είναι αυτή καθεαυτή η ευτυχία που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Όπως είπε, άλλωστε, «δεν πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους που δεν είναι πολύ θετικοί, να νιώθουν ένοχοι».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *