Με αφορμή το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας, η Μαρία Καψοκεφάλου, Επίκουρος Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μας παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την ενυδάτωση. Τη στιγμή που μόλις το 10% των Ελλήνων γνωρίζει πόσο νερό πρέπει να καταναλώνει καθημερινά, εσείς πόσα πιστεύετε ότι γνωρίζετε για τη σωστή ενυδάτωση;
– «Ακούτε» τη δίψα σας; Το αίσθημα της δίψας δεν είναι η καλύτερη ένδειξη για την πρόσληψη νερού, αντίθετα αποτελεί «σήμα κινδύνου» καθώς μαρτυρά πως είμαστε ήδη αφυδατωμένοι. Πιείτε λοιπόν νερό πριν διψάσετε, αφού η κόπωση, οι πονοκέφαλοι και η απώλεια συγκέντρωσης αποτελούν μερικές από της συνέπειες της ήπιας αφυδάτωσης, που αντιστοιχεί μόλις σε απώλεια νερού ισοδύναμη ή λιγότερη από το 2% του σωματικού μας βάρους!
– Το νερό.. νεράκι : Η πεποίθηση ότι μόνο το νερό μπορεί να «ξεδιψάσει» τον οργανισμό σας αποτελεσματικά ανήκει… στην ιστορία. Όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως ένα μεγάλο μέρος των αναγκών μας καλύπτεται από το νερό που περιέχεται στα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, όπως είναι οι χυμοί, το γάλα, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, αλλά και από αυτό που υπάρχει στα στερεά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά!
– Τι λένε οι συστάσεις; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), επαρκής θεωρείται η πρόσληψη 2,5 και 2 λίτρων νερού ημερησίως για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, μέσω του πόσιμου νερού αλλά και άλλων ροφημάτων, όπως οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά, το τσάι, καθώς και μέσω στερεών τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου σχετικά με την ενυδάτωση καθώς βρέθηκε πως στην Ελλάδα περίπου 1 στις 5 γυναίκες και το 35% των ανδρών προσλαμβάνουν λιγότερο νερό από την ποσότητα που συνιστά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA).
Το χειμώνα ιδιαίτερα όπου το αίσθημα της δίψας δεν είναι πάντα φανερό, είναι σημαντικό να ελέγχετε καθημερινά τα επίπεδα υδάτωσής σας ώστε να χτίσετε μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική σχέση με το νερό και την ενυδάτωση.
Πηγή: nutrimed.gr