Οι ερευνητές υπέβαλαν 14 φοιτητές σε διάφορες συνθήκες ύπνου: Τους άφησαν να κοιμηθούν κανονικά, τους διέκοπταν ή τους στέρησαν τον ύπνο τους για αρκετές ημέρες. Παρατήρησαν ότι ακόμη και μετά από μία μόνο άυπνη νύχτα ο ρυθμός του μεταβολισμού τους είχε μειωθεί κατά 5-20%. Επίσης, είχαν υψηλότερες τιμές σακχάρου, αυξημένες τιμές γκρελίνης (της ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη), καθώς και κορτιζόλης, που αποτελεί ορμόνη του στρες.
Αν και σύμφωνα με τους ερευνητές οι λίγες ώρες ύπνου δεν τους έστρεφαν στην κατανάλωση περισσότερου φαγητού, το γεγονός ότι ο οργανισμός τους χρειαζόταν λιγότερες θερμίδες για να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες (π.χ. αναπνοή, πέψη) σημαίνει ότι ακόμη και η λήψη της ίδιας ποσότητας τροφής μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη βάρους.
Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προηγούμενων μελετών σύμφωνα με τις οποίες οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου (π.χ. λιγότερο από 5 ώρες κάθε νύχτα) αυξάνουν την επιρρέπεια στην παχυσαρκία, αλλά και στις νόσους που σχετίζονται με την αύξηση του βάρους, όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Πηγή: omorfamistika.gr