Εσείς γλυκό φάγατε σήμερα;

Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο διατροφικά «παραπτώματα» τα περιθώρια στενεύουν. Ο στόχος της απώλειας λίγων ή περισσοτέρων κιλών μπαίνει … στα top των προτεραιοτήτων σας, ενώ ταυτόχρονα τα γλυκά κατατάσσονται στη λίστα των «απαγορευμένων». Δεν θα ήταν υπέροχο αν μπορούσατε να απολαύσετε την αγαπημένη σας σοκολάτα, χωρίς επιπτώσεις στη σιλουέτα σας; Κι όμως, υπάρχει τρόπος να το καταφέρετε!

Φέρτε την ισορροπία
Αν απλοποιούσαμε λιγάκι την πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να πούμε πως η δίαιτα μοιάζει με μία μαθηματική εξίσωση. Όταν προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανά καθημερινά ο οργανισμός σας (αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας), τότε προοδευτικά έρχεται και η μείωση του σωματικού βάρους. Έτσι, κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη να καταναλώσετε κάποιο γλυκό φροντίστε να επαναφέρετε την ισορροπία «καίγοντας» τις extra θερμίδες μέσω της άσκησης ή εξισορροπήστε καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα από το φαγητό σας.

«Πιάστε» τη σωστή συχνότητα
Όντως, ο μόνος τρόπος για να αδυνατίσει κανείς είναι να βρεθεί σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η εικόνα του σώματός σας επηρεάζεται ιδιαίτερα και από τη σύσταση της διατροφής σας. Τα περισσότερα γλυκά αποτελούνται από «γερές» δόσεις λίπους και σας προσδίδουν αρκετές θερμίδες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Στοχεύστε στην κατανάλωσή τους 1-2 φορές την εβδομάδα προκειμένου να τα απολαύσετε δίχως ίχνος ενοχών.

Το μέγεθος μετράει
Μία απλή πάστα μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 600-700 θερμίδες. Σε ελεύθερη μετάφραση, σας προσδίδει τις μισές σχεδόν θερμίδες από όσες προσλαμβάνει την ημέρα η μέση γυναίκα που ακολουθεί ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος. Φροντίστε να φανείτε εγκρατείς και επιλέξτε γλυκά μικρού μεγέθους. Άλλωστε η απλή λογική το υποδεικνύει: όσο μικρότερο το γλυκό, τόσο λιγότερες οι θερμίδες και τα λιπαρά! Έχετε πάντα στο μυαλό σας πως 1-2 κουταλιές αρκούν για να σας προσφέρουν γευστική ικανοποίηση. Αν πάλι δεν μπορείτε να αποφύγετε το επιδόρπιο «ενεργειακή βόμβα», γιατί δεν δοκιμάζετε να το μοιραστείτε με κάποιο φίλο ή το σύντροφό σας;

Ξεγελαστείτε
Μπορεί το σουφλέ σοκολάτας να σας «κλείνει» πονηρά το μάτι, δεν αποτελεί όμως το μοναδικό μέσο που θα ικανοποιήσει την ανάγκη σας για γλυκιά γεύση. Υπάρχουν χιλιάδες επιλογές γλυκών με λιγότερες θερμίδες που μπορείτε να τα καταναλώσετε τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Ενδεικτικά, μπορείτε να επιλέξετε ζελέ, παγωτό σορμπέ, ψητά φρούτα πασπαλισμένα με κανέλλα, γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι, ρυζόγαλο με γάλα χαμηλό σε λιπαρά, λαχταριστές φρουτοσαλάτες, σπιτικό κέικ πορτοκάλι με ελαιόλαδο. Έτσι και θα ικανοποιήσετε τον ουρανίσκο σας και θα προμηθεύσετε τον οργανισμό σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Σκεφτείτε light!
Ο τρόπος παρασκευής ενός γλυκού έχει αντίκτυπο στο σώμα σας και αν σκεφτείτε «εναλλακτικά» θα καταφέρετε να δημιουργήσετε εύγευστα επιδόρπια, απαλλαγμένα από τα περιττά. Ξέρετε πως αν στο αγαπημένο σας κέικ υποκαταστήσετε τη μισή ποσότητα βουτύρου με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, οι θερμίδες του αυτόματα υποδιπλασιάζονται;

Επιπλέον, στην αγορά κυκλοφορούν μη θερμιδογόνα τεχνητά γλυκαντικά που μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη. Οι γλυκαντικές αυτές ύλες είναι πολύ πιο γλυκιές από τη ζάχαρη, συνεπώς προστίθενται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Το αποτέλεσμα; Επιδόρπια που έχουν σημαντικά χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο σε σύγκριση με αυτά που παρασκευάζονται με τον κλασσικό τρόπο, ιδανικά για κάποιον που θέλει να απολαμβάνει το γλυκό του ενώ ακολουθεί δίαιτα αδυνατίσματος.

Εφόσον καταναλώνονται σωστά, τα γλυκά μπορούν να έχουν θέση στο τραπέζι σας χωρίς να σας.. «βαραίνουν»! Άλλωστε, ποιος σας είπε πως η λέξη δίαιτα είναι συνώνυμο της στέρησης;

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *