Πέραν των κινδύνων που πολύ εύκολα μπορούν να παρουσιαστούν –ιδιαίτερα όσο δεν υπάρχει έλεγχος- κατά την πλοήγηση και το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, εξίσου σημαντικές διαστάσεις με αρνητικές έως και επιβλαβής συνέπειες, διαπιστώνονται και στις διατροφικές συνήθειες και επιλογές των καταναλωτών.
Η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης και η χρήση του υπολογιστή, συνδυάζονται με μια αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, το επιβαρυμένο πρόγραμμα στο σχολείο, σε συνδυασμό με τις εξωσχολικές δραστηριότητες και ο ελλιπής ελεύθερος χρόνος, μας αναγκάζουν πολλές φορές στην υιοθέτηση λανθασμένων συνηθειών, τείνοντας να ταυτιστούμε με πρότυπα δυτικής νοοτροπίας, όπως π.χ. να καταναλώνουμε τα γεύματα μας μπροστά από μια οθόνη, εγκαταλείποντας αξίες, θεσμούς και παραδόσεις και ιδιαίτερα τη σημασία του να γευματίζει όλη η οικογένεια μαζί.
Μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί με δραματικούς ρυθμούς το ποσοστό των νέων που καταναλώνουν κάποιο γεύμα μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση.
Τακτικές τέτοιου είδους, εκτός του ότι δεν ευνοούν την επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας (μέσα από τη συμμετοχή στο οικογενειακό τραπέζι), φέρνουν σιγά σιγά και άλλες επιπτώσεις, όπως λ.χ. αποξένωση, έλλειψη διαλόγου και επικοινωνίας, απραξία οργάνωσης και ιεράρχησης υποχρεώσεων, χαμηλή αυτοσυγκέντρωση, εξασθένιση κινήτρων και στροφή προς την κατανάλωση εύκολων ή πρόχειρων επιλογών φαγητού και κατ’ επέκταση δρομολόγηση προς την τακτική του άκρατου και συνεχούς τσιμπολογήματος.
Το αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας, είναι να καταναλώνουμε συχνά και πολλές φορές ασυναίσθητα, μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από ό,τι θα καταναλώναμε αν τρώγαμε κανονικά στο τραπέζι, ενώ παράλληλα τσιμπολογάμε αλόγιστα και χωρίς μέτρο, φαγητό ή σνακ που μας προσφέρουν στιγμιαία ευχαρίστηση. Τέτοιες τροφές θα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι πλούσιες σε λιπαρά και με αυξημένα ποσοστά γλυκαντικών και ζάχαρης.
Ο τρόπος διατροφής μας, συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία και τα συναισθήματά μας. Ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας ως προς τη διατήρηση ενός ιδανικού βάρους και την υιοθέτηση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς, είναι το άτακτο τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. Και αυτό, γιατί από την μια αποτελείται από σνακ πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες, ζάχαρη ή αλάτι και από την άλλη αποσυντονίζει το «μεταβολικό ρολόι» και η ισορροπία μεταξύ σακχάρου και ινσουλίνης, επιτείνοντας την βουλιμική διάθεση του ατόμου.
Έχει υπολογισθεί πως μέχρι και το 30% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων μπορεί να προέρχεται από τα ενδιάμεσα γεύματα, που καταναλώνονται είτε στο πόδι, είτε απασχολούμενοι με την οθόνη του υπολογιστή ή παρακολουθώντας τηλεόραση.
Μια λογική στάση θα ήταν να μην επιτρέπετε στα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση ή βίντεο ή να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα. Για να το καταφέρετε, προσπαθήστε να προγραμματίσετε άλλου τύπου δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο τους.
Ας αλλάξουμε λοιπόν στάση ζωής και ας αντιληφθούμε τον σημαντικό ρόλο της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας και ας εκμεταλλευτούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας, μόνο στο κομμάτι της γνώσης και της ενημέρωσης.
Τέλος, πριν αρχίσουμε να έχουμε απαιτήσεις από τα παιδιά μας, ας φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση.
Πηγή: mednutrition.gr