Τι είναι οι φυτικές στερόλες και στανόλες
Αποτελούν φυσικά συστατικά που βρίσκονται σε ορισμένα φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά. Όπως και η ονομασία τους έτσι και η μορφή τους μοιάζει με αυτήν της χοληστερίνης. Αυτό σημαίνει πως οι φυτικές στερόλες και στανόλες, ορισμένες φορές μπορεί να πάρουν τη θέση της χοληστερίνης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απορρόφησή της ως ένα βαθμό. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Τι λένε οι έρευνες
Πρόσφατη μετα-ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Διαιτολογίας και Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου «McGill» στον Καναδά και δημοσιεύτηκε το 2008 στο «Food and Nutrition Research», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση προϊόντων με φυτικές στερόλες και στανόλες μειώνει τις συγκεντρώσεις της «κακής» χοληστερίνης (LDL), αλλά η μείωση αυτή σχετίζεται με τα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης του κάθε ατόμου, το προϊόν, τη συχνότητα κατανάλωσης και τη διάρκεια λήψης των συγκεκριμένων προϊόντων.
Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι η μείωση της LDL ήταν υψηλότερη όταν οι στερόλες και οι στανόλες προστέθηκαν σε επαλείμματα (spreads), μαγιονέζες, ντρέσινγκ, στο γάλα και το γιαούρτι από ό,τι στα δημητριακά, τις σοκολάτες, τους χυμούς ή τα κρουασάν.
Ο ισχυρισμός
Η καθημερινή κατανάλωση μέχρι 2 γρ. φυτικών στερολών ή στανολών μειώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερίνης στο αίμα μέχρι 10%, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Έχει εγκριθεί;
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι μαργαρίνες με φυτικές στερόλες και στανόλες μπορούν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο ισχυρισμό υγείας. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι το κατά πόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος ισχυρισμός υγείας και από άλλα προϊόντα με φυτικές στερόλες και στανόλες, όπως το ψωμί. Δεν γνωρίζουμε δηλαδή -έχουμε όμως ενδείξεις- αν το «υπόστρωμα» (το ίδιο το προϊόν) μπορεί να επηρεάσει τη δράση των συγκεκριμένων συστατικών.
Οι στερόλες και οι στανόλες καταλαμβάνουν τη θέση της χοληστερίνης, μειώνοντας έτσι τα επίπεδά της.
Πηγή: nutrimed.gr