Ελπίδες για τη θεραπεία του μελανώματος

κατέδειξε ότι η ουσία ιπιλιμουμάμπη παρέτεινε τις ζωές των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα.

Τα δεδομένα δημοσιεύθηκαν στο «New England Journal of Medicine» και παρουσιάστηκαν στην 47η Ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

«Διαθέτουμε πλέον δεδομένα Φάσης 3 που καταδεικνύουν ότι η ιπιλιμουμάμπη βελτίωσε την επιβίωση σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα σε συνθήκες θεραπείας πρώτης και δεύτερης γραμμής», δήλωσε ο Jedd Wolchok, M.D., Ph.D., του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan-Kettering και παρουσιαστής των αποτελεσμάτων της μελέτης.

«Για τους γιατρούς που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, η βελτίωση της συνολικής επιβίωσης είναι εκείνο για το οποίο αγωνιζόμαστε με τους ασθενείς μας και πιστεύω ότι η ιπιλιμουμάμπη αποτελεί θεμελιώδη θεραπεία για το μεταστατικό μελάνωμα» πρόσθεσε.

«Σε αυτή τη μελέτη, τα εκτιμώμενα ποσοστά επιβίωσης στο ένα, τα δύο και τα τρία έτη καταδεικνύουν παρατεταμένη επιβίωση για ασθενείς στο σκέλος με ιπιλιμουμάμπη και δακαρβαζίνη», δήλωσε η Caroline Robert, M.D., του Ινστιτούτου Gustave Roussy στο Παρίσι της Γαλλίας και επικεφαλής συγγραφέας στη δημοσίευση στο «New England Journal of Medicine». «Τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη είναι σημαντικά σε μια νόσο τόσο καταστροφική όσο το μεταστατικό μελάνωμα».

Μεταστατικό μελάνωμα
Το μελάνωμα είναι μία μορφή του καρκίνου του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων που παράγουν μελανίνη (μελανοκύτταρα) και βρίσκονται στο δέρμα. Το μεταστατικό μελάνωμα αποτελεί την πιο θανατηφόρο μορφή καρκίνου η οποία παρουσιάζεται όταν ο καρκίνος επεκτείνεται πέραν της επιφάνειας του δέρματος σε άλλα όργανα, όπως οι λεμφαδένες, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος ή άλλες περιοχές του σώματος. Ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποφύγουν ενεργά την εποπτεία από το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντας στους όγκους να επιβιώσουν.

Το μελάνωμα είναι κυρίως ιάσιμο όταν αντιμετωπιστεί στα πρώιμα στάδια. Ωστόσο, στα όψιμα στάδια, το μέσο ποσοστό επιβίωσης είναι μόλις 6 μήνες με ποσοστό θνητότητας 75% στο 1 έτος, γεγονός που το καθιστά μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου. Αυτά τα ποσοστά βασίζονται σε μία μετα-ανάλυση 42 μελετών Φάσης 2 με περισσότερους από 2.100 ασθενείς που είχαν λάβει στο παρελθόν θεραπεία, καθώς και πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα Σταδίου IV, η οποία διεξήχθη από πολλαπλές συνεργατικές ομάδες το διάστημα 1975-2005. Η επίπτωση του μελανώματος αυξάνεται τουλάχιστον εδώ και 30 έτη. Η διάμεση ηλικία κατά τη διάγνωση του μελανώματος είναι 57 και η διάμεση ηλικία κατά το θάνατο είναι 67.

Η ουσία είναι ένα ανασυνδυασμένο, ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, είναι η πρώτη αντικαρκινική ανοσοθεραπεία που εγκρίνεται από τον FDA η οποία αναστέλλει το κυτταροτοξικό T- λεμφοκυτταρικό αντιγόνο-4 (CTLA-4).
Το CTLA-4 είναι ένας αρνητικός ρυθμιστής της ενεργοποίησης των Τ κυττάρων. Η ιπιλιμουμάμπη συνδέεται στο CTLA-4 και αναστέλλει την αλληλεπίδραση του CTLA-4 με τους συνδέτες του: CD80 / CD86.

Η αναστολή του CTLA-4 έχει δείξει πως αυξάνει την ενεργοποίηση και τον πολλαπλασιασμό των Τ-κυττάρων. Η επίδραση του μηχανισμού δράσης της ιπιλιμουμάμπης στους ασθενείς με μελάνωμα είναι έμμεση, πιθανότατα διαμέσου επαγόμενων από Τ- κύτταρα ανοσολογικών, αντινεοπλασματικών απαντήσεων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *