Ελπίδες από νέα θεραπεία κατά του καρκίνου

Την αισιοδοξία τους για την καταπολέμηση του καρκίνου εξέφρασαν ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη … Βραζιλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπόρις Πάσκε, του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, μετά τις κλινικές δοκιμές μιας νέου τύπου αντικαρκινικής θεραπείας.

Η νέα τεχνική, με τη χρήση χαμηλής έντασης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, πέτυχε να συρρικνώσει τους όγκους σε ασθενείς με καρκίνο στο ήπαρ.

Οι ασθενείς κρατούν μέσα στο στόμα τους μια κεραία σε σχήμα κουταλιού, η οποία μεταδίδει χαμηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο σώμα τους. Η θεραπεία, με συχνότητα τρεις φορές τη μέρα, πέτυχε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του ήπατος, καθώς οι όγκοι μίκρυναν, ενώ τα γύρω υγιή κύτταρα δεν επηρεάστηκαν αρνητικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μέθοδος είναι καλά ανεκτή για μεγάλες χρονικές περιόδους και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες.

Όπως είπε ο Πάσκε, έχει ήδη εξασφαλίσει από την αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ την έγκριση για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών σε μεγάλες ομάδες ασθενών, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρίες σε διάφορες χώρες, ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη μελλοντική έρευνα.

Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που εξηγεί αυτές τις παρατηρήσεις, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. Μία εκτίμηση είναι ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παρεμβαίνουν και τροποποιούν τη δραστηριότητα των γονιδίων των καρκινικών κυττάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έχει ως συνέπεια να «μπλοκάρεται» η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός αυτών των κυττάρων, με αποτέλεσμα ο όγκος να σταματά την ανάπτυξή του ή και να συρρικνώνεται σταδιακά.

Ο Πάσκε δήλωσε αισιόδοξος ότι η νέα τεχνική θα αξιοποιηθεί μελλοντικά, εκτός από τους όγκους στο ήπαρ, για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και πιθανώς άλλων μορφών της νόσου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *