Εκτοξεύεται το κόστος θεραπείας του καρκίνου

Σε υψηλά επίπεδα κινείται το κόστος φροντίδας των ασθενών εξαιτίας της έκρηξης των νέων τεχνολογιών και θεραπειών για τον … καρκίνο, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων της ασθένειας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας.

Καθώς το κόστος εκτοξεύεται σε πρωτοφανή ύψη είναι αναγκαία μια ριζική αλλαγή της νοοτροπίας ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη πρόσβαση στα φάρμακα και να αντιμετωπιστούν δύσκολα ερωτήματα όπως το πώς θα εξισορροπηθεί η παράταση της ζωής των ασθενών για λίγους μήνες με το κόστος των νέων θεραπειών και τεχνολογιών.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα αυξηθεί στα 27 εκατομμύρια έως το 2030. Το κόστος των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 286 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Από τα χρήματα αυτά περίπου τα μισά αφορούν το ιατρικό κόστος, ενώ το ένα τέταρτο σχετίζεται με τις απώλειες λόγω της απόσυρσης των ασθενών από την παραγωγική διαδικασία, σύμφωνα με στοιχεία της Economist Intelligence Unit τα οποία επικαλείται η έκθεση.

Οι ερευνητές,σημειώνουν ότι γιατροί, φορείς υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής υγείας, ομάδες ασθενών και η βιομηχανία του τομέα υγείας θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να βρεθούν τρόποι για να συγκρατηθεί η αύξηση του κόστους μελλοντικά.

Οι ειδικοί διαπίστωσα ότι το κόστος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η γήρανση του πληθυσμού και η αυξανόμενη ζήτηση για φροντίδα αλλά και τα ιδιαίτερα ακριβά, σύγχρονα φάρμακα. Ορισμένα από τα πρόσφατα πειραματικά φάρμακα ενδέχεται να στοιχίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια ανά ασθενή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ογκολογικού Οργανισμού Μίχαελ Μπάουμαν υπογράμμισε ότι σήμερα υπάρχουν πάμπολλες «νέες θεραπευτικές δυνατότητες».

Το γεγονός αυτό καθεαυτό συναρπάζει τους επιστήμονες, τους ογκολόγους αλλά και τους καρκινοπαθείς, όμως «καθιστά απολύτως αναγκαίο να σκεφτούμε τώρα το θέμα του κόστους», όπως υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *