Εγκρίθηκε νέα θεραπεία στην Ευρώπη για τη νόσο Cushing

Το σύνδρομο Cushing είναι μια ενδοκρινική διαταραχή, προκαλούμενη από την υπερπαραγωγή κορτιζόλης, μίας ορμόνης ζωτικής σημασίας που συμβάλλει στη … ρύθμιση του μεταβολισμού, διατηρεί την καρδιαγγειακή λειτουργία και βοηθά τον οργανισμό να ανταποκριθεί σε καταστάσεις στρες.

Νόσος Cushing αποκαλείται το είδος του συνδρόμου Cushing, που προκαλείται από καλόηθες υποφυσιακό αδένωμα, που εκκρίνει μία πεπτιδική ορμόνη γνωστή και ως φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη (ACTH). Η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση του αδενώματος (αδενεκτομή), που γίνεται μέσω της διασφηνοειδούς οδού.

Η νόσος Cushing είναι σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση, η οποία προσβάλλει 1-2 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού ετησίως. Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες γυναίκες από 20 έως 50 ετών.

Συμπτώματα της νόσου αποτελούν η αύξηση σωματικού βάρους, η παχυσαρκία κορμού, το πανσεληνοειδές προσωπείο, η έντονη κόπωση και αδυναμία, οι πορφυρές ραβδώσεις του δέρματος, η οπισθοτραχηλική απόθεση λίπους, η κατάθλιψη και το άγχος.

Πρόσφατα, η επιτροπή φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) γνωμοδότησε θετικά για την πασιρεοτίδη, μία νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου Cushing.

Αυτό αποτελεί ένα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό νέο για τους ασθενείς, αφού έως τώρα δεν υπήρχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (αλλά και παγκοσμίως) εγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία για τη νόσο αυτή.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *