Εγκρίθηκε από τον FDA νέο φάρμακο κατά του ιού HIV

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, (FDA), ενέκρινε την Παρασκευή ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης … από τον ιό HIV. Το φάρμακο, της εταιρίας Johnson & Johnson, έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα σε οροθετικούς ενήλικες που δεν έχουν λάβει θεραπεία.

Το rilpivirine, μια φορά την ημέρα, μπλοκάρει την αναπαραγωγή του HIV και μειώνει το επίπεδο του ιού στο αίμα. Εγκρίθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση με βάση τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών σε περισσότερους από 1.300 ενήλικες με HIV.

Στις δοκιμές, ασθενείς έλαβαν είτε rilpivirine είτε efavirenz, ένα φάρμακο που είχε εγκριθεί παλαιότερα από τον FDA σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα, μια αγωγή που είναι γνωστή ως πολύ δραστική αντιρετροϊκή αγωγή. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι η ουσία rilpivirine ήταν το ίδιο αποτελεσματική με την ουσία efavirenz στη μείωση του ιικού φορτίου, ανακοίνωσε ο FDA. Μετά από 48 εβδομάδες έρευνας, ποσοστό 83% των ασθενών που έλαβαν rilpivirine είχαν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα HIV στο αίμα τους σε σύγκριση με ποσοστό 8% που έλαβαν το efavirenz.

Οι ασθενείς με υψηλότερο ιικό φορτίο στην αρχή της έρευνας είχαν λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν στο rilpivirine σε σχέση με ασθενείς που είχαν χαμηλότερο ιικό φορτίο. Σε ασθενείς με υψηλότερο ιικό φορτίο το efavirenz δρούσε καλύτερα. Οι ασθενείς που απέτυχαν στη θεραπεία με rilpivirine επίσης ανέπτυξαν μεγαλύτερη αντίσταση στο φάρμακο σε σχέση με ασθενείς που έλαβαν efavirenz.

Ωστόσο ασθενείς ήταν περισσότερο πιθανό να φύγουν από τις δοκιμές λόγω παρενεργειών αν λάμβαναν efavirenz. Οι πιο συνήθεις παρενέργειες της rilpivirine όπως αναφέρθηκαν από ασθενείς ήταν κατάθλιψη, αϋπνία, πονοκέφαλος και εξάνθημα.

Πηγή: iatronet

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *