Διατροφή εναντίον… κατάθλιψης

Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό μας από πολλές ασθένειες. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ένα … συγκεκριμένο διαιτολόγιο που να βοηθάει στον έλεγχο της κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι μία συγκεκριμένη διατροφή, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα ή τα αποτελέσματα της κατάθλιψης.

Τα καλά νέα από την άλλη είναι ότι μερικές τροφές μπορούν να αποβάλλουν πλήρως τα συμπτώματα της κατάθλιψης, διατηρώντας ένα σωστό βάρος, ενώ μπορούν να βοηθήσουν στη γενική θεραπεία της. Σας παρουσιάζουμε μερικά tips για να γίνει η διατροφή σας πιο σωστή.

Τα Ω3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό γενικά στην υγεία. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τα στοιχεία που συνδέουν τα οξέα αυτά με την κατάθλιψη. Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε στους πολιτισμούς που γίνεται χαμηλή κατανάλωση ωμέγα-3, υπάρχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Σε άλλη μελέτη που έγινε, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν ελάχιστα ή καθόλου θαλασσινά είναι πιθανότερο να πάσχουν από τη νόσο της εποχής μας. Τα ψάρια, ειδικά ο σολομός και ο τόνος, τα καρύδια αλλά και τα λαχανικά είναι τροφές πλούσιες σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα.

Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, η δίαιτα του Άτκινς μπορεί να μην είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Και αυτό επειδή η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά και το ψωμί, αυξάνει σημαντικά το ποσοστό σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και τα δημητριακά έχουν θρεπτικές ουσίες και ίνες, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και πρέπει να ενταχθούν στο διαιτολόγιό σας.

Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί επίσης ότι αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, αλλά είναι ασαφές η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνετε.

Η τελευταία έρευνα έδειξε, ότι η βιταμίνη αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην ανακούφιση των αποτελεσμάτων της συναισθηματικής αναταραχής. Μιλήστε στον γιατρό σας για να καθορίσετε την συγκεκριμένη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνετε, ώστε η διατροφή σας να γίνει πιο σωστή.

Το σελήνιο είναι ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για την καλή υγεία. Διάφορες μελέτες, μάλιστα, που έχουν γίνει έχουν βρει μία σχέση μεταξύ του σεληνίου και της κατάθλιψης. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα σεληνίου τρώτε, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχετε να μειωθούν τα συναισθήματα της κατάθλιψης.

Το στοιχείο αυτό βρίσκεται στα καρύδια, στα φασόλια, στα δημητριακά, στα θαλασσινά και σε ορισμένα κρέατα. Προσοχή όμως στην υπερκατανάλωσή του. Ρωτήστε τον γιατρό σας προτού εντάξετε στη διατροφή σας τα παραπάνω, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι παν μέτρο άριστον!

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *