Πολλοί ασκούμενοι συνηθίζουν να τρέχουν ή να πηγαίνουν στο γυμναστήριο νηστικοί, πιστεύοντας ότι έτσι θα κάψουν περισσότερο λίπος.
Η τακτική αυτή βασίζεται στη θεωρία πως όταν είμαστε νηστικοί, αναγκάζεται ο οργανισμός να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα λίπους του για να βρει την ενέργεια που του χρειάζεται στη διάρκεια της άσκησης. Μολονότι όμως αυτό ακούγεται λογικό, οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν πως η γυμναστική με άδειο στομάχι όχι μόνο δεν παρέχει όφελος, αλλά μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Μία από τις μελέτες, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση «Strength and Conditioning Journal», εξέτασε συνδυαστικά πολλές προγενέστερες ερευνητικές εργασίες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είτε γυμνάζεται κανείς νηστικός είτε έχοντας φάει κάτι, καίει περίπου την ίδια ποσότητα λίπους.
Η διαφορά είναι πως δίχως φαγητό ο ασκούμενος έχει περισσότερες πιθανότητες να χάσει μυϊκή μάζα, να γυμναστεί λιγότερο έντονα επειδή θα νιώθει αδύναμος και τελικά να κάψει λιγότερες θερμίδες.
Μια από τις μελέτες που εξετάστηκαν έγινε σε ποδηλάτες, στους οποίους περίπου το 10% των θερμίδων που έκαιγαν όταν προπονούνταν νηστικοί, προερχόταν από την καύση μυϊκής μάζας.
Μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2002, κατέδειξε ένα ακόμα όφελος του φαγητού πριν από την προπόνηση: οι εθελοντές έτρωγαν λιγότερο στη διάρκεια της ημέρας όταν γυμνάζονταν έχοντας φάει πρώτα ένα σάντουιτς.