Γυμναστική στη ζέστη

σώμα μας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες περιβάλλοντος.

Εκείνο που πρέπει να κάνουμε πρώτα απ’ όλα, είναι να μειώσουμε τη διάρκεια των ασκήσεων και να τις αυξήσουμε σταδιακά.

Η προσαρμογή αυτή γίνεται κυρίως στις πρώτες 10 ημέρες για όσους βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση. Οι αγύμναστοι και οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερες ημέρες για να προσαρμοστούν σταδιακά στη ζέστη.

Μέτρα προστασίας
Για να γυμνάζεστε χωρίς να κινδυνεύετε από τη ζέστη, πρέπει να ακολουθείτε πάντα το καλοκαίρι, τους παρακάτω κανόνες προστασίας:

Προτιμήστε να γυμνάζεστε τις πρωινές ώρες, για να ελαχιστοποιήσετε έτσι τη θερμική επιβάρυνση από την ηλιακή ακτινοβολία. Αποφεύγετε τις ώρες μεταξύ 11π.μ. και 3μ.μ.

Αποφεύγετε κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα τις ημέρες που η θερμοκρασία και η υγρασία είναι υψηλές.
Πίνετε 100-200 ml νερό υγρών κάθε 15-20 λεπτά άσκησης. Τα υγρά πρέπει να είναι κυρίως νερό ή κάποια ισοτονικά διαλύματα.

Πίνετε νερό ακόμα κι όταν δε διψάτε.

Δε χρειάζεται να παίρνετε επιπλέον ταμπλέτες αλατιού ή καλίου. Καλύτερα είναι ν’ αναπληρώνετε μέσω της διατροφής σας αυτούς τους ηλεκτρολύτες, που χάνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα, τώρα το καλοκαίρι, με τον ιδρώτα.

Φοράτε ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ή λινά ρούχα και καπέλα, που επιτρέπουν την εφίδρωση και την εξάτμιση του ιδρώτα.

Τέλος σε γενικές γραμμές, μην προσπαθήσετε να κάνετε τώρα το καλοκαίρι τη γυμναστική που δεν κάνατε όλο το χειμώνα! Με όποια σωματική άσκηση λοιπόν κι αν ασχοληθείτε, κάντε το σταδιακά και με μέτρο.
Προσαρμογή στη ζέστη

Πώς όμως προσαρμόζεται το σώμα μας στη ζέστη;

Ιδρώνουμε περισσότερο και μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα, δροσίζεται και το δέρμα μας περισσότερο.

Ιδρώνουμε νωρίτερα, δηλαδή όταν γυμναζόμαστε στη ζέστη, η λειτουργία της εφίδρωσης ξεκινά νωρίτερα, επιτρέποντας έτσι στο σώμα μας να δροσίζεται προτού αυξηθεί σημαντικά η θερμοκρασία του.

Μειώνονται οι ηλεκτρολύτες στον ιδρώτα, κάτι που βοηθά στην οικονομία των σημαντικών αυτών στοιχείων στο σώμα μας, και άρα στη μικρότερη απώλεια νατρίου και καλίου με τον ιδρώτα.

Πηγή:belife

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *