Γονείς πάνω από 35 μπορεί να αποκτήσουν αυτιστικά παιδιά

Οι γονείς που είναι άνω των 35 ετών, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν αυτιστικό παιδί, σύμφωνα με μια νέα … δανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος είναι ο ίδιος είτε και οι δύο γονείς είναι κάποιας ηλικίας, είτε μόνο ο ένας από τους δύο. Η βιολογική αιτία δεν είναι σαφής ακόμα.

Η νέα μελέτη δημιουργεί αμφιβολίες για την έως τώρα υπάρχουσα θεωρία ότι ίσως το σπέρμα ή τα ωάρια ενός μεγαλύτερου γονέα, επειδή έχουν περισσότερες μεταλλάξεις λόγω ηλικίας, αυξάνουν την πιθανότητα σύλληψης παιδιού με αυτισμό. Αν αυτό συνέβαινε, κατά τους Δανούς ερευνητές, τότε η συνύπαρξη ενός ηλικιωμένου σπέρματος και ενός εξίσου ηλικιωμένου ωαρίου θα έπρεπε να αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο, όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για πάνω από 9.500 παιδιά που είχαν διαγνωστεί με το φάσμα της διαταραχής του αυτισμού, η οποία περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, από την πιο ήπια περίπτωση του συνδρόμου Ασπέργκερ, μέχρι τη νοητική καθυστέρηση.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα παιδιά που γεννιούνται από πατέρες ηλικίας μεταξύ 35-40 ετών, έχουν έως 28% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται από πατέρες κάτω των 35 ετών. Τα παιδιά που γεννιούνται από μπαμπάδες άνω των 40 ετών, έχουν κίνδυνο μεγαλύτερο κατά 37 έως 55% για ανάπτυξη αυτισμού σε σχέση με τα παιδιά που έχουν μπαμπά κάτω των 35 ετών.

Όσον αφορά αντίστοιχα τις μητέρες, αν γεννήσουν μεταξύ των 35-40 ετών, το παιδί τους κινδυνεύει περισσότερο κατά 21 έως 37% από αυτισμό, ενώ αν γεννήσουν σε ηλικία άνω των 40 ετών, ο κίνδυνος αυτιστικού παιδιού αυξάνει από 28 έως 65% σε σχέση με όσες γυναίκες γεννάνε σε ηλικία μικρότερη των 35 ετών – και αυτό άσχετα με την ηλικία του πατέρα.

Πάντως, όπως είπε ο Πάρνερ, μολονότι και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιο μεγάλης ηλικίας γονείς είναι πιθανότερο να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό, ακόμα δεν υπάρχει ένα οριστικό συμπέρασμα εάν και γιατί η προχωρημένη ηλικία των γονέων σχετίζεται βιολογικά με τον αυτισμό του παιδιού τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *