Για Χριστούγεννα χωρίς παρατράγουδα

Αν και συνήθως συστήνεται από τους διαιτολόγους να αποφεύγουμε το συχνό ζύγισμα, στην εορταστική περίοδο είναι σημαντικό αυτό να … γίνεται πιο συστηματικά. Αν είστε από αυτούς που ενδιαφέρονται για το βάρος τους και δε θέλετε δυσάρεστες εκπλήξεις στο τέλος των εορτών, ζυγιστείτε στην αρχή της εορταστικής περιόδου και κατ’ εξαίρεση μετράτε το βάρος σας κάθε μέρα, για να έχετε καλύτερο έλεγχο.

Ψηφίστε… πράσινο!

Για να αποφύγετε την υπερφαγία, μπροστά στα ελκυστικά εδέσματα της περιόδου, αρχίστε κάθε γεύμα σας με κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σαλατικών και λαχανικών. Αποφύγετε τις σαλάτες-αλοιφές που έχουν ως βάση τη μαγιονέζα ή τις σαλάτες-γεύματα, μέσα στις οποίες εκτός από λαχανικά υπάρχουν αλλαντικά, λιπαρές σος, ζυμαρικά ή ρύζι. Οι μεγάλες, πράσινες σαλάτες, χωρίς πολλές επιβαρυντικές προσθήκες, θα σας χορτάσουν γρηγορότερα, περιορίζοντας το συνολικό όγκο φαγητού που θα καταναλώσετε.

Ανοίξτε τον… θερμιδομετρητή

Ενημερωθείτε για να είστε …υποψιασμένοι! Διαβάστε και μάθετε περισσότερα για τις θερμίδες κάποιων «παραδοσιακών» εδεσμάτων και γλυκών. Μάθετε π.χ. ότι η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, χωρίς δέρμα στα 120 γρ. (ένα μέτριο στήθος) αποδίδει 175 θερμίδες, η γέμιση αποδίδει περίπου 230 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (όταν έχει πέρα από ρύζι, συκωτάκια, κουκουνάρι, κάστανο, σταφίδες), ένας μικρός κουραμπιές (κλασικό μέγεθος περίπου 40-50 γραμμαρίων) αποδίδει περίπου 180-200 θερμίδες, ενώ ένα μέτριο μελομακάρονο, χωρίς σοκολάτα, αποδίδει περίπου 110 θερμίδες, ένα ποτηράκι κρασί των 120 ml αποδίδει περίπου 80 θερμίδες, ενώ ένα κομμάτι βασιλόπιτας, γύρω στα 110 γραμμάρια, έως και 380 θερμίδες.

Το επικίνδυνο… σετ

Είναι παράδοση κάθε καφές να συνοδεύεται με το κλασικό πιάτο που περιέχει ένα μελομακάρονο, ένα κουραμπιέ και μία δίπλα. Αν κάθε φορά το δέχεστε και το καταναλώνετε, είναι βέβαιο πως η αύξηση του βάρους σας θα είναι αισθητή από τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Κάντε ένα διάλειμμα

Η εορταστική περίοδος είναι σχεδόν ένα 10ήμερο, και για πολλούς φτάνει και τις 15 μέρες. Αν και το φαγητό σε τραπέζια και κοινωνικές υποχρεώσεις κυριαρχούν, περιορίστε τις «παρασπονδίες» σας σε όσο γίνεται λιγότερα γεύματα της εορταστικής περιόδου, εφαρμόζοντας ένα συντηρητικό πρόγραμμα διατροφής στο ενδιάμεσο 5ήμερο.

Μην ξεχνάτε το νερό

Η συστηματική ενυδάτωση έχει συσχετιστεί μέσα από πολλές και πολύ πρόσφατες μελέτες ότι βελτιώνει την υγεία και παίζε ρυθμιστικό ρόλο στο θέμα της διατήρησης του βάρους μας. Έτσι, πριν καθίσετε στο τραπέζι καταναλώστε νερό για να περιορίσετε την όρεξή σας. Φροντίστε να καταναλώνετε υγρά χωρίς θερμίδες όλη την ημέρα για να ενισχύσετε το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού, που θα σας απομακρύνει από τον μπουφέ και τα τσιμπολογήματα.

Η παγίδα του αλκοόλ

Οι γιορτές για πολλούς συνδέονται με μια ελευθερία σε φαγητό, αλλά και ποτό. Καθώς η αλκοόλη αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, αποτελεί τον δεύτερο υπαίτιο της αύξησης του βάρους στις γιορτές, μετά το διαιτητικό λίπος, που αποδίδει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Δεδομένου δε, ότι αποτελεί στοχείο της κοινωνικής μας ζωής και ότι συχνά μας οδηγεί μέσα από ήπια υπογλυκαιμικά επεισόδια σε τσιμπολόγημα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και μεγάλος έλεγχος στην ποσότητα και στο είδος του αλκοόλ. Μην ξεχνάτε, ότι το όριο είναι 1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 ποτήρια για
τους άντρες.

Κάνετε ένα μεγάλο γεύμα κάθε μέρα

Επειδή είναι συχνό φαινόμενο να υπάρχει κάποια πρόσκληση για δείπνο, φροντίστε να αντιστρέψετε το διαιτητικό σας πρόγραμμα. Αποφύγετε να φάτε κανονικά το μεσημέρι, και καταναλώστε μόνο μία σαλάτα με κρέας, κοτόπουλο ή τόνο, για να έχετε το περιθώριο για μια πιο ελεύθερη κατανάλωση το βράδυ.

Προσοχή στις διατροφικές «νάρκες»

Η διατροφή αυτές τις ημέρες πέρα από τα κλασικά πιάτα συμπεριλαμβάνει ακόμα και παναρισμένα κρέατα-συχνά τηγανητά, λιπαρές σαλάτες-αλοιφές, λιπαρά τυριά, τρόφιμα με μαγιονέζα ή κρέμα γάλακτος, και βέβαια κρεμώδη και άλλα παραδοσιακά γλυκά που αποτελούν διατροφικές «βόμβες». Το βασικό στοιχείο στα περισσότερα από αυτά τα εδέσματα είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λίπος και ζάχαρη. Χωρίς να μας χορταίνουν, τα εδέσματα αυτά προσθέτουν πολλές θερμίδες στο συνολικό ενεργειακό απολογισμό του κάθε γεύματος.

Εντατική διασκέδαση, αλλά και γυμναστική

Η ζυγαριά αυτές τις ημέρες «γέρνει» σίγουρα από τη μεριά της θερμιδικής πρόσληψης, ενώ η διάθεση για ξεκούραση και ψυχαγωγία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άσκηση. Αν και ένα πολύ θερμιδογόνο γεύμα δεν ισοφαρίζεται με το περιορισμένο περπάτημα ή τη σύντομη άσκηση σε ένα διάδρομο, είναι σημαντικό αν όχι απαραίτητο, να εντατικοποιήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα, όσο δύσκολο και να σας φαίνεται, μέσα στις γιορτές, για να αυξήσετε όσο είναι δυνατόν τις καύσεις σας και να μειώσετε τις συνέπειες της πιθανής υπερφαγίας.

Πηγή: mednutrition

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *