Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις δίαιτες-αστραπή;

1. Οι πιο πολλές δίαιτες είναι αναποτελεσματικές, με βραχυχρόνια αποτελέσματα.

2. Δε γίνεται να χάσουμε «5 κιλά σε 10 … μέρες». Αυτές είναι υποσχέσεις που δίνουν ινστιτούτα ομορφιάς και περιοδικά μόδας κάθε καλοκαίρι. Ο οργανισμός πρέπει να χάνει το πολύ 2-4 κιλά το μήνα. Τα παραπάνω είναι δυστυχώς μυς και νερό.

3. Οι καύσεις που κάνουμε εξαρτώνται από τους πόσους μυς έχουμε στο σώμα μας. Μη μυθοποιούμε επομένως τη ζυγαριά, γιατί είναι πιθανό δύο άνθρωποι της ίδιας ηλικίας, του ίδιου ύψους και του ίδιου βάρους να κάνουν διαφορετικές καύσεις.

4. Η μοναδική δίαιτα που έχει αποδώσει μέχρι σήμερα είναι η εξατομικευμένη και ισορροπημένη δίαιτα, στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, συνδυασμένη πάντα με σωματική δραστηριότητα. Σε τέτοια δίαιτα επόμενο είναι να μη χωράνε υστερίες και στερήσεις.

5. «Χημικές» δίαιτες είναι οι λεγόμενες μονόπλευρες δίαιτες. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εγκληματικές, καθώς με αυτές «χάνονται» μυς και νερό και όχι λίπος – κάτι που πρέπει να χάσει ο παχύσαρκος. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν επιπτώσεις στα λιπίδια του αίματος, στα νεφρά και σε άλλα όργανα.

6. Η παχυσαρκία ως μια πολυπαραγοντική νόσος έχει πλευρές οργανικές, ψυχολογικές και αισθητικές. Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά και μακροπρόθεσμα.

7. Η κληρονομικότητα ευθύνεται κατά 30% για την παχυσαρκία. Άρα είναι ανώφελο και επώδυνο κάποιον που ζυγίζει 150 κιλά και προέρχεται από οικογένεια παχύσαρκων να τον κάνουμε 50, επειδή έτσι «απαιτεί» το lifestyle.

8. Στην ιατρική δεν ισχύουν «ιδανικά» βάρη, γιατί δεν υπάρχει «ιδανικός» άνθρωπος. Άλλωστε, υπάρχει και ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Προκύπτει από το βάρος μας (σε kg) διά του ύψους (σε μέτρα) στο τετράγωνο. Επιθυμητό είναι να είναι σε όλους από 18 μέχρι 25 kg/m². Παχύσαρκος είναι όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 30 kg/ m².

9. Αυτοί που πρέπει να χάσουν βάρος είναι κυρίως όσοι έχουν λίπος στην κοιλιά, καθώς αυτό συνοδεύεται από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, διαταραχές των λιπιδίων, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά.

10. Οι αυξομοιώσεις του βάρους ή αλλιώς το «φαινόμενο γιο-γιο» είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία, καθώς συνοδεύεται από κάψιμο των μυών. Τι σημαίνει αυτό; Πτώση του μεταβολισμού, επανάκτηση του βάρους και εναπόθεση λίπους στην κοιλιά.

Πηγή: belife.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *