Γεράσατε πριν την ώρα σας;

Πριν από λίγες μέρες, μια νέα μελέτη έδειξε ότι η μνήμη και η λογική σκέψη αρχίζουν να φθίνουν από … την ηλικία των 45 ετών και όχι μετά τα 60, όπως πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί.

Τι είναι λοιπόν φυσιολογικό για την ηλικία μας και τι όχι; Βρετανοί ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις – και ταυτοχρόνως επισημαίνουν πως το να έχει κανείς κάποιο από τα αφύσικα συμπτώματα που παρατίθενται στη συνέχεια, σημαίνει πως το αντίστοιχο τμήμα του σώματός του είναι κατά 5 έως 10 χρόνια μεγαλύτερο από την αληθινή ηλικία μας.

Αρθρώσεις και πλάτη. Στις ηλικίες 30-50 ετών είναι φυσιολογικός ο σποραδικός πόνος στον αυχένα ή στην μέση μόλις ξυπνήσετε, η δυσκαμψία μετά από πάνω από 2 ώρες οδήγηση, ενοχλήματα στα πόδια μετά από περπάτημα επί μισή έως μία ώρα, και η ανάγκη να σηκωθείτε από μία σκληρή καρέκλα έπειτα από 1 ώρα ακινησίας, αναφέρει ο οργανισμός Arthritis Research UK.

Δεν είναι φυσιολογικός ο έντονος πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις όταν μεταφέρετε ψώνια, ούτε η δυσκολία ή τα ενοχλήματα όταν προσπαθείτε να μπείτε σε ένα χαμηλό αυτοκίνητο ή να σηκωθείτε από την καρέκλα. Αυτά τα προβλήματα είτε οφείλονται στο ότι κάνετε καθιστική ζωή είτε σε έναν τραυματισμό.

Στις ηλικίες 50-70 ετών είναι φυσιολογικά τα πονάκια όταν αλλάζετε τα σεντόνια, οι δυσκολίες ή ο περιορισμός των κινήσεων του αυχένα, ο πόνος στη μέση όταν κάθεστε επί ώρα και η δυσκαμψία ή ο πόνος στα πόδια ή στη μέση όταν περπατάτε επί μισή έως μία ώρα.

Δεν είναι φυσιολογικός ο πόνος στις αρθρώσεις που σας ξυπνάει στη μέση της νύχτας, το να μην μπορείτε να γυρίσετε καθόλου τον αυχένα σας, το να αποφεύγετε τις χαμηλές καρέκλες και τους καναπέδες επειδή πονάνε τα γόνατα, το ισχίο ή η μέση σας, και ο έντονος πόνος στις αρθρώσεις ή στη μέση μετά το περπάτημα, κατά τον φυσιοθεραπευτή Τιμ Άλλαρνταϊς.

Μετά τα 70, είναι φυσιολογικός ο πόνος στα γόνατα όταν κατεβαίνετε μια σκάλα, η ανάγκη για ξεκούραση μετά από 20 λεπτά περπάτημα και η ανάγκη να έχετε καροτσάκι για τα ψώνια, να κάθεστε σε ίσιες καρέκλες αντί να βουλιάζετε σε καναπέδες και να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να σηκωθείτε από μία καρέκλα.

Δεν είναι φυσιολογικό να σας κόβεται η ανάσα όταν περπατάτε και μεταφέρετε ελαφρά ψώνια, ούτε να χρειάζεστε βοήθεια για να σηκωθείτε όρθιοι.

Μνήμη. Στην ηλικία των 30-50 ετών, είναι φυσιολογικό να ξεχνάτε σποραδικά ένα όνομα, έναν τηλεφωνικό αριθμό ή που βάλατε τα κλειδιά σας, το πορτοφόλι ή το κινητό σας.

Δεν είναι φυσιολογικό να μην αναγνωρίζετε οικείους χώρους ή πρόσωπα, τα χρώματα, τα σχήματα, τις λέξεις ή να βάζετε τα αντικείμενα σε λάθος χώρους (π.χ. τα κλειδιά μέσα στο ψυγείο), κατά την δρα Κατριόνα Μόρισον, ειδικό σε θέματα νοητικών λειτουργιών από το Πανεπιστήμιο του Ληντς.

Στα 50-70 χρόνια, είναι φυσιολογικό να ξεχνάτε τα ραντεβού ή να πηγαίνετε σε ένα δωμάτιο και να μην θυμάστε τι πήγατε να κάνετε σε αυτό.

Δεν είναι φυσιολογικό να ζητάτε κάτι που μόλις ξαναζητήσατε, να μην θυμάστε τα νυν μέλη της οικογένειάς σας αλλά να έχετε ζωντανές τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας σας ή να αφήνετε τα υπάρχοντά σας σε παράξενα μέρη (π.χ. τα γυαλιά σας μέσα στην τροφοθήκη).

Μετά τα 70, είναι φυσιολογικό να ξεχνάτε συχνά ό,τι προαναφέρθηκε ως φυσιολογικό. Όμως δεν είναι φυσιολογικό να επιδεικνύετε συχνά σύγχυση ή αμυντική συμπεριφορά, να έχετε ξεχάσει πως φτιάχνεται ένας καφές ή να αφήνετε αναμμένο το μάτι της κουζίνας μετά το μαγείρεμα.

Φυσική κατάσταση. Στα 30-50 χρόνια, είναι φυσιολογικό να λαχανιάζει κανείς όταν ανεβαίνει με τα πόδια τρεις ορόφους, αλλά όχι να μην μπορεί να πάρει ανάσα προσπαθώντας να τους ανέβει. Ούτε είναι φυσιολογικό να πρέπει να σταματήσει στο μεσοδιάστημα, να έχει πονοκέφαλο, να ζαλίζεται ή να παρουσιάζει δύσπνοια.

Δεν είναι επίσης φυσιολογικό να δυσκολεύεται να κατέβει από κάτι (π.χ. ένα πεζούλι) ύψους 60 εκατοστών, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF).

Στα 50-70, είναι φυσιολογικό να λαχανιάζει κανείς όταν ανεβαίνει δύο ορόφους με τα πόδια και να μπορεί να ισορροπεί επί μόνο 15 δευτερόλεπτα με κλειστά τα μάτια.

Δεν είναι φυσιολογικό να ζαλίζεται όταν καταπονείται σωματικά ή όταν σηκώνεται όρθιος (λ.χ. μετά από γονάτισμα για να καθαρίσει κάτι).

Μετά τα 70, είναι φυσιολογικό το λαχάνιασμα μετά από έναν όροφο και το να μπορεί να ισορροπήσει κανείς επί μόνο 10-15 δευτερόλεπτα με κλειστά τα μάτια. Δεν είναι όμως φυσιολογικό να μην μπορεί κάποιος να κάνει το ένα ή και τα δύο από αυτά.

Πηγή:ygeia.tanea.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *