… Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Μάικλ Μίλερ, «οι κωμωδίες ασκούν θετική επίδραση στην λειτουργία των αγγείων, ενώ αντιθέτως τα θρίλερ και οι πολεμικές ταινίες προκαλούν μία ψυχική καταπόνηση και τελικά πλήττουν την καρδιαγγειακή υγεία».
Για τις ανάγκες της μελέτης, εθελοντές είδαν μία μέρα αποσπάσματα από κωμωδίες, όπως το «Κάτι τρέχει με την Μαίρη» και την επομένη το πρώτο 15λεπτο από την πολεμική ταινία «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν», που αναπαριστά σκληρές σκηνές από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, το 1944.
Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν ότι όταν οι εθελοντές έβλεπαν τον στρατιώτη Ράιαν, παρουσίασαν αγγειοσυστολή του εσωτερικού τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων τους, με συνέπεια να μειωθεί η ροή αίματος στα ζωτικά όργανά τους. Αντιθέτως, όταν έβλεπαν την κωμωδία, εκδήλωσαν αγγειοδιαστολή, με συνέπεια να αυξηθεί η ροή αίματος.
«Το μήνυμα της μελέτης είναι πως το γέλιο κάνει καλό στην καρδιά», τόνισε ο Δρ Μίλερ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της μελέτης στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC), που διεξήχθη στο Παρίσι.