Βρετανία: Την Πέμπτη δοκιμάζεται σε ανθρώπους πειραματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ένα εμβόλιο για την Covid-19 που έχει αναπτυχθεί από ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα δοκιμαστεί κλινικά σε ανθρώπους στη Βρετανία από την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δίνει τα πάντα» στην προσπάθεια να βρεθεί το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο.

Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει τους επιστήμονες με επιπλέον 20 εκατ. λίρες για να ενισχύσει την προσπάθειά τους, τόνισε ο Χάνκοκ. Άλλα 22 εκατομμύρια λίρες διατίθενται στο Imperial College του Λονδίνου, προκειμένου να υποστηριχθεί η δεύτερη φάση των δοκιμών για εμβόλιο, ενώ η κυβέρνηση επενδύει και στις δυνατότητες παραγωγής (των εμβολίων) ώστε εάν υπάρξει πρόοδος να κατασκευαστούν άμεσα σε μεγάλη κλίμακα.

Το εμβόλιο, γνωστό ως ChAdOx1 nCoV-19, θα δοκιμαστεί σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Southampton.

Είναι το πρώτο εμβόλιο που αναπτύχθηκε στη Βρετανία και θα δοκιμαστεί κλινικά και δημιουργεί ελπίδες ότι θα παρέχει λύσεις για έξοδο από την καραντίνα και εξαφάνιση της απειλής του κορονοϊού.

Μιλώντας σήμερα κατά την κυβερνητική ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Μακροπρόθεσμα ο καλύτερος τρόπος να ηττηθεί ο κορονοϊός είναι μέσω ενός εμβολίου. Στο κάτω κάτω πρόκειται για μία νέα ασθένεια. Αυτή είναι μία αβέβαιη οδός για την επιστήμη, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο».

Ο Χάνκοκ αναφέρθηκε στις δύο προσπάθειες που γίνονται στη Βρετανία για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Είμαστε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Εδώ σημειώνονται δύο από τις πρωτοπόρες προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου, στην Οξφόρδη και στο Imperial. Η ομάδα της Οξφόρδης έχει επιταχύνει τη διαδικασία και ως αποτέλεσμα, είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι το εμβόλιο από αυτό το πρότζεκτ θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους από την Πέμπτη. Σε κανονικές συνθήκες, το να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται χρόνια και είμαι πολύ υπερήφανος από τη δουλειά που έχει γίνει».

823 νέοι θάνατοι

Σχολιάζοντας τα δεδομένα που παρουσίασε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), τα οποία δείχνουν 40% περισσότερους θανάτους, έξω από τα νοσοκομεία – δηλαδή πολύ περισσότεροι από το 10% που ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση η ιατρική υπεύθυνη της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, Ιβόν Ντόιλ – ο Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι το 40% δεν είναι σωστός αριθμός, όπως φαίνεται και από τις διαφάνειες δεδομένων που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος για την Αγγλία, καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ, δήλωσε με βάση τα ιατρικά δεδομένα, ότι τα περιστατικά στα νοσοκομεία του Λονδίνου κορυφώθηκαν πιθανώς γύρω στις 10 Απριλίου, και έκτοτε σημειώνουν πτώση, ωστόσο σε άλλες περιοχές φαίνονται να είναι σταθερά. Επεσήμανε ακόμη ότι ο αριθμός διαγνώσεων παραμένει υψηλός, χωρίς να διαφαίνεται κάποια μεγάλη στροφή σε αυτό το σημείο, αντίθετα η κατάσταση εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη.

Οι νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν σε νοσοκομεία σε όλη τη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τους 823, και ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 17.337, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Κορύφωση του αριθμού θανάτων στις 8 Απριλίου;

Σύμφωνα με επιστήμονες, που επικαλούνται τα δεδομένα που παρουσίασε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) σήμερα για τον αριθμό θανάτων σε Αγγλία και Ουαλία – που όπως φαίνεται είναι κατά περίπου 40% μεγαλύτερος από τις καταγραφές της κυβέρνησης – η κορύφωση του αριθμού των θανάτων από κορονοϊό στην Αγγλία και την Ουαλία, σημειώθηκε στις 8 Απριλίου και παρέμεινε σταθερός για 13 μέρες.

Με βάση τα δεδομένα αυτά της ONS, επιτροπή του Κέντρου Τύπου Επιστημών, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του Κέντρου Τεκμηριωμένης Ιατρικής του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, καθηγητή Καρλ Χένεγκαν, σχολίασαν ότι «από επιδημιολογικής άποψης οι αριθμοί μπορούμε να πούμε ότι είναι σταθεροί με την κορύφωση να συμβαίνει στις 8 Απριλίου» και ότι η σταθερότητα αυτή παρατηρήθηκε για 13 μέρες χωρίς αύξηση.

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι πιθανώς υπάρχει μία καθυστέρηση στον αριθμό θανάτων σε οίκους φροντίδας, όπου τα δεδομένα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμη και εάν οι θάνατοι στα νοσοκομεία θα αρχίσουν να μειώνονται και ότι η αναλογία μεταξύ των δύο αριθμών θα υστερεί.

Σημείωσε εξάλλου ότι η ημερομηνία θανάτου καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική – για την εξαγωγή συμπερασμάτων – όπως και μία δεύτερη πληροφορία, που αφορά την αναλογία των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο, η οποία εάν συνεχίσει να μειώνεται θα επιβεβαιώσει ότι η κορύφωση παρέρχεται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης η δυνατότητα για διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορονοϊό έχει ξεπεράσει τις 39.000 καθημερινά, αν και ο αριθμός που πραγματοποιήθηκε μέσα σε 24ώρες μέχρι χθες το πρωί ήταν 19.300.

Διαβάστε ακόμη...