Αύξηση των καρκίνων εξαιτίας του HPV

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την αύξηση των καρκίνων που οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV). Σύμφωνα με … έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Journal of Clinical Oncology, τα εν λόγω κρούσματα τείνουν να πάρουν μορφή πανδημίας.

Ειδικότερα, το 72% των καρκίνων της στομαροφαρυγγικής κοιλότητας, οφείλονται στον ιό HPV, έναντι 16% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τη δεκαετία του 1980. Ο ιός των κονδυλωμάτων συνιστά, επίσης, μια από τις συνηθέστερες αιτίες για τον καρκίνο των γενετικών οργάνων στις γυναίκες.

«Είναι προφανές ότι γίνεται λόγος για πανδημία» εξηγεί ο Dr. Kevin J. Cullen, Διευθυντής της ογκολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου του Maryland. Οι επιστήμονες θεωρούν μια από τις βασικότερες αιτίες του φαινομένου αυτού την επιλογή του στοματικού έρωτα, ειδικά από ανθρώπους μικρότερης ηλικίας, που τον θεωρούν ασφαλέστερο τρόπο επαφής.

Καθησυχαστικό θεωρούν οι επιστήμονες το γεγονός ότι οι καρκίνοι που οφείλονται στον HPV είναι η πιο εύκολα θεραπεύσιμοι. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η πρόληψη είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία ίασης του καρκίνου και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής του πάσχοντος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *