Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος από την αϋπνία

Αυξημένος κατά 45% είναι ο κίνδυνος εμφράγματος για όσους δυσκολεύονται να κ … οιμηθούν, όπως διαπιστώθηκε σε μια νέα νορβηγική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λαρς Έρικ Λάουγκσαντ του τμήματος Δημόσιας Υγείας του νορβηγικού πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι πάσχουν από αϋπνία, κινδυνεύουν κατά 27 – 45% περισσότερο να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με όσους κοιμούνται συνήθως χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 52.600 ενήλικες, από τους οποίους 2.369 άτομα έπαθαν έμφραγμα σε διάστημα 11 ετών. Οι ερευνητές συσχέτισαν τους θανάτους με τις συνήθειες ύπνου των ατόμων και βρήκαν ότι όσοι σχεδόν κάθε νύχτα δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν, είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα. Όσοι κοιμούνταν σχετικά εύκολα, αλλά δυσκολεύονταν να μείνουν κοιμισμένοι όλη τη νύχτα, είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο, ενώ όσοι δεν ξυπνούσαν ανανεωμένοι το πρωί, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο 27% κατά μέσο όρο.

Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό εμφανίζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα αϋπνίας, σύμφωνα με την έρευνα. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η αϋπνία έχει αυτή την επίπτωση στην καρδιά. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι η αϋπνία επιδεινώνει τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, όπως η υψηλή πίεση του αίματος και η φλεγμονή.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *