Αυξήθηκε η κατάθλιψη λόγω οικονομικής κρίσης

Η οικονομική κρίση έκανε αισθητή την παρουσία της στην καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας, επηρεάζοντας όχι μόνο το πορτοφόλι, αλλά … και την ψυχική διάθεση, με την αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης.

Ειδικά κατά την τελευταία τριετία, το ποσοστό επικράτησης ενός καταθλιπτικού επεισοδίου για ένα μήνα σημείωσε αύξηση της τάξεως του 4,9%. Συγκεκριμένα το ποσοστό αυτό, από 3,3% που ήταν το 2008 έφτασε στο 8,2% το 2011.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από εισήγηση της επίκουρης καθηγήτριας ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίνας Οικονόμου, σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου με τίτλο «Βιοψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις στην ιατρική πράξη», το οποίο διοργανώθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη από τη Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την ίδια το 2011 αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικής συμπτωματολογίας είχαν τα άτομα μικρότερης ηλικίας και οι έγγαμοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επηρεάστηκαν όλα τα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού.

Από έρευνες, τις οποίες επικαλείται η κ. Οικονόμου, προκύπτει ότι ακόμη και για όσους εργάζονται, η εργασιακή επισφάλεια και ο φόβος απώλειας της εργασίας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικότερες αιτίες κατάθλιψης από την ίδια την ανεργία, καθώς το άγχος της ανεργίας μετασχηματίζεται συχνά σε καταθλιπτικό επεισόδιο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *