Αυγό ή γιαούρτι;

Τo αυγό είναι από τις πολύτιμες τροφές καθώς περιέχει πρωτεΐνη η οποία μαζί με αυτή του ανθρώπινου γάλακτος είναι … υψηλότερης βιολογικής αξίας από οποιαδήποτε άλλη και απορροφάται καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Όσον αφορά τις βιταμίνες συναντάμε την Α, Β1, Β2, Β12, D αλλά και τη βιοτίνη.

Το ασπράδι ενός αυγού αποτελείται σε ποσοστό 85-90% από νερό, 9% περίπου από πρωτεΐνες, ίχνη υδατανθράκων και λίπους καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών της ομάδας Β. Ο κρόκος αποτελείται από νερό σε ποσοστό 45-50%, πρωτεΐνες 16%, λιπαρά περίπου 31% και ελάχιστους υδατάνθρακες ενώ περιέχει ποσότητες σιδήρου, φωσφόρου, ασβεστίου και βιταμίνης Α.

Μαζί με αυτά δίνει βέβαια και περίπου 200 mg χοληστερόλης. Εδώ είναι ευκαιρία να τονίσουμε ότι η χοληστερόλη που προσλαμβάνεται από τις τροφές στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επηρεάζει την συνολική χοληστερόλη του αίματος, τόσο όσο την επηρεάζει η ποσότητα και το είδος των λιπιδίων που προσλαμβάνουμε. Οι θερμίδες ενός μεγάλου αυγού είναι περίπου 70.

Το γιαούρτι από την άλλη δεν είναι απλά ένα υποκατάστατο του γάλακτος, αλλά ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Έτσι, λοιπόν, από το γιαούρτι παίρνουμε βιταμίνη Α η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την καλή όραση. Παίρνουμε επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η Β2 και η Β12 που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Το γιαούρτι επίσης είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο, δύο συστατικά που συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών και δίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αφομοιώνονται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά περιέχει περίπου 16 γρ πρωτεΐνης, 8 γρ υδατανθράκων και 4 γρ λίπους δίνοντας 130 θερμίδες το κεσεδάκι.

Τελικό σκορ
Ελαφρύ και δροσιστικό το γιαούρτι μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ενώ με μέλι μπορεί…να συμπληρώσει ως επιδόρπιο ένα γεύμα μας. Το αυγό είναι η αγαπημένη τροφή όσων ασκούνται καθώς δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας μπορεί επίσης να φαγωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Η τιμή του αυγού κυμαίνεται μεταξύ 40-50 λεπτών ενώ αυτή του γιαουρτιού είναι λίγο πάνω από 1 ευρώ. Αν και λίγο πιο ακριβό, το γιαούρτι αρκεί να καλύψει ένα άτομο ενώ τις περισσότερες φορές θα χρειαστείτε και δεύτερο αυγό για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Φυλάσσονται και τα δύο στο ψυγείο για αρκετές ημέρες αλλά μετά την ημερομηνία λήξης τους πρέπει οπωσδήποτε να πετιούνται.

 Η μεταφορά τους απαιτεί μια σχετική προσοχή αλλά μόνο εάν σας φύγουν από τα χέρια μπορεί να λερώσουν. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι χειρότερα γι’ αυτόν που λερώθηκε με το αυγό καθώς ο λεκές φεύγει δυσκολότερα.

Το τελικό σκορ μοιάζει να είναι η ισοπαλία καθώς σε κάθε περίπτωση αναφερόμαστε σε δύο πολύ σημαντικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το ψυγείο κανενός.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *