Αργήσατε να ξυπνήσετε;

ημέρα. Επίσης αποτελεί ένα σημαντικό γεύμα, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατροφική πρόσληψη των παιδιών και των ενηλίκων. Από μεγάλες μελέτες φάνηκε πως όσοι δεν παίρνουν πρωινό, έχουν συνήθως χαμηλότερη πρόσληψη ημερήσιας ενέργειας, βιταμινών (π.χ. A, C, E, D, B6, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, φυλλικού) και μετάλλων (π.χ. ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου), από όσους τρώνε πρωινό.

Ένα υγιεινό πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων:

-Γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα ή γιαούρτι ή τυρί
-Αμυλούχα τρόφιμα, όπως ψωμί, φρυγανιές, κράκερ, δημητριακά
-Φρούτα ή φρέσκο χυμό φρούτων
-Πρωτεΐνες, όπως αυγό ή άπαχο ζαμπόν
-Λίπη, όπως βιτάμ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν πρωινό, είτε γιατί δεν προλαβαίνουν, είτε γιατί δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε το πρωί μόλις ξυπνήσουν. Ακόμη και αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, 5 λεπτά αρκούν για ένα γρήγορο και παράλληλα υγιεινό πρωινό.

-Γάλα με δημητριακά
-Τοστ με μαύρο ψωμί, τυρί και γαλοπούλα, μαζί με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό
-Γάλα με ψωμί ή φρυγανιές με λίγο βιτάμ και μέλι
-Μία αραβική πίτα με τυρί-γαλοπούλα-λαχανικά
-Ένα γιαούρτι με δύο φρούτα
-Ένα γιαούρτι με δημητριακά και μέλι
-Ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι και μία μπάρα δημητριακών
-Ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό και μία φέτα ψωμί με βιτάμ, μέλι ή μαρμελάδα
-Ένα φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι και δύο μπισκότα ολικής αλέσεως

Σύμφωνα με ελληνική έρευνα, σχεδόν το 50% των Ελλήνων δεν ασχολείται με το πρωινό ή δεν θέλει να το συμπεριλάβει στην καθημερινή διατροφή του, γιατί θεωρεί ότι έτσι θα περιορίσει τις ημερήσιες θερμίδες του και θα αδυνατίσει. Κι όμως, τα φαινόμενα απατούν! Πρέπει να πειστούμε ότι έχουμε πολλούς καλούς λόγους για να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Ένα σωστό και ισορροπημένο πρωινό μάς προστατεύει, μάς δυναμώνει και μάς αδυνατίζει!

Τι χρειάζεται όμως για να είναι καλά δομημένο; Οι ερευνητές απαντούν ομόφωνα ότι το πρωινό θα πρέπει να βασίζεται σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (τουλάχιστον 25 γραμμάρια συνολικά), όπως είναι το γάλα, τα δημητριακά, το ψωμί ολικής αλέσεως, το γιαούρτι και τα φρούτα.

Οι υδατάνθρακες απελευθερώνουν αργά τα σάκχαρά τους και εξασφαλίζουν συνεχή παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο και όλα τα κύτταρα του σώματος. Το αποτέλεσμα; Βελτιώνονται η μάθηση και η συγκέντρωση, ευνοείται η εγκεφαλική λειτουργία, ενισχύεται η μνήμη, ενώ χάρη στις ίνες των παραπάνω τροφίμων, διευκολύνεται και η λειτουργία του εντέρου.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *