Σκοπός των ΘΠΣ αποτελεί η προαγωγή της ιατρικής που βασίζεται σε τεκμηρίωση και η ασφάλεια των ασθενών από τη λαθεμένη συνταγογράφηση. Επίσης, τα ΘΠΣ αποτελούν εργαλείο αντιμετώπισης της υπέρμετρης συνταγογράφησης και του υψηλού κόστους που αυτή προκαλεί, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αποτελεί βασικό στόχο της δημοσιοοικονομικής εξυγίανσης της χώρας, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.
«Αυτή η προσπάθεια μπορεί πραγματικά μέσα στο επόμενο διάστημα να μας δώσει έναν κανόνα λειτουργίας της ιατρικής κοινότητας, του συνόλου των γιατρών της χώρας σε μια νέα εποχή. Αυτή που δεν θα μας βάζει πάλι στις υπερβολές της υπερσυνταγογράφησης, στις υπερβολές των εκτός ενδείξεων, στις υπερβολές της υπερπαραγωγής του ανθρώπινου δυναμικού», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος
Τα πρώτα 160 ΘΠΣ συντάχθηκαν από τριμελείς ομάδες καταξιωμένων επιστημόνων σε 16 νοσολογικές κατηγορίες που όρισε ο ΕΟΦ, και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) τον Οκτώβριο του 2011. Για τη σύνταξη των ΘΠΣ χρησιμοποιήθηκαν επικαιροποιημένες αντίστοιχες οδηγίες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής.
Τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης (ΘΠΣ) εκτός από ένα επιστημονικό βοήθημα προς τους γιατρούς, αποτελούν ταυτόχρονα και ένα πλαίσιο αναφοράς και ελέγχου. «Οι γιατροί που συστηματικά παρεκκλίνουν από αυτά, θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώνουν τις επιλογές τους», είπε ο κ. Δημόπουλος.
«Η ολοκλήρωση τους και η ολοκλήρωση των κλειστών νοσηλίων δημιουργεί επιτέλους για την πατρίδα μας τις προϋποθέσεις για ένα δημοσιονομικώς τακτοποιημένο, για ένα ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους, για ένα καλοδιοικούμενο αυτή τη φορά και άρα λιγότερο διεφθαρμένο εθνικό σύστημα υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας.