Από το γονιό στο παιδί η στεφανιαία!

Υψηλό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου αντιμετωπίζουν τα παιδιά οι γονείς των οποίων εμφάνισαν στεφανιαία νόσο σε νεαρή ηλικία.

Θα πρέπει μάλιστα να ελέγχονται από την ηλικία των 3 ετών, να ακολουθούν υγιεινή διατροφή και άσκηση σε όλη τους τη ζωή, αλλά και αγωγή με στατίνες ή άλλα υπολιπιδαιμικά φάρμακα μετά από κάποια ηλικία.Τα παιδιά αυτά πρέπει να υποβάλλονται σε λιπιδαιμικό έλεγχο από την ηλικία των 3 ετών, καθώς, αν δεν διαγνωστούν οι πρωτοπαθείς δυσλιπιδαιμίες από την παιδική ηλικία, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη πρώιμη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, που εκδηλώνεται σαν έμφραγμα μυοκαρδίου και στηθάγχη, με αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να υποβληθεί σε αγγειοπλαστική, μπάι πας by pass, ή ακόμη να οδηγήσει και σε αιφνίδιο θάνατο.

Αυτό επισημαίνει η διευθύντρια της Α’ πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Αμαλία Μπουφίδου, σε ανακοίνωση στο 11ο Διεθνές Συνέδριο «New Trends in Cardiology», που ξεκινά αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Λιπιδαιμικοί έλεγχοι γίνονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης στο οποίο λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια τακτικό λιπιδαιμικό εξωτερικό ιατρείο. Στο ιατρείο μπορούν να απευθυνθούν άτομα με ή χωρίς στεφανιαία νόσο, με προβλήματα δυσλιπιδαιμίας και άλλους παράγοντες κινδύνου, με σκοπό την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *