Τα εξανθήματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε, συχνά όμως σε εκτεθειμένα μέρη του σώματος, δηλαδή στον λαιμό, στα χέρια στα πόδια και το πρόσωπο.
Σε μερικές περιπτώσεις έντονου εξανθήματος και έντονης αλλεργικής αντίδρασης, το παιδί μπορεί να εμφανίσει πρήξιμο σε περιοχές του δέρματος –αγγειοοίδημα- το οποίο εάν είναι στην περιοχή του προσώπου μπορεί να καταστεί επικίνδυνο οδηγώντας σε οίδημα λάρυγγα και δύσπνοια, ή σε πρήξιμο βλεφάρων.
Όπως δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία, άλλο ένα αίτιο του αλλεργικού εξανθήματος είναι και η κατανάλωση κάποιας τροφής. Αυτό είναι πιο πιθανό όταν το παιδί είναι προσχολικής ηλικίας και δοκιμάζει για πρώτη φορά κάποιες τροφές.
Θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας την πιθανότητα το εξάνθημα να οφείλεται σε φωτοευαισθησία, λόγω έντονης έκθεσης στον ήλιο, σε χρήση φαρμάκου ή σε λοιμογόνο παράγοντα.
Γενικά, όταν το παιδί εμφανίσει ένα αλλεργικό εξάνθημα, προσπαθούμε να περιορίσουμε τις πιθανότητες να ενταθεί το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε στο παιδί μπάνιο, αλλά αποφεύγουμε σαπούνι και σαμπουάν που μπορεί να ξηράνουν το δέρμα και να το ερεθίσουν περισσότερο.
Αποφεύγουμε την έντονη έκθεση στον ήλιο. Αποφεύγουμε να δίνουμε στο παιδί κατά τις επόμενες μέρες τροφές που δεν έχει δοκιμάσει στο παρελθόν, ή τροφές που μπορεί να είναι ισχυρά αλλεργιογόνες (θαλασσινά, αβγά, σοκολάτα κλπ). Απλή ενυδατική στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει.
Σε περίπτωση τσιμπημάτων υπάρχει ο κίνδυνος επιμόλυνσης. Άμεσα μπορούμε να βάλουμε αμμωνία. Εάν το εξάνθημα μολυνθεί, επιμένει κατά τις επόμενες μέρες, κοκκινίζει περισσότερο και αρχίζει να πονάει. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση τοπικού αντισηπτικού ή αντιμικροβιακής αλοιφής.