Αντιμετωπίστε την υπέρταση

Οι άνθρωποι που έχουν υπέρταση και τη ρυθμίζουν με την κατάλληλη αγωγή φαίνεται ότι προσθέτουν χρόνια στη ζωή τους, … σύμφωνα με νέα έρευνα. Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι όσοι λάμβαναν αγωγή για τη μείωση της πίεσής τους για περισσότερο από τέσσερα χρόνια μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου στη διάρκεια μιας 20ετίας.

«Για πρώτη φορά αποδείξαμε ότι η αντιμετώπιση της υπέρτασης παρατείνει τη ζωή», είπε ο επικεφαλής έλληνας ερευνητής Iωάννης Κωστής καθηγητής ιατρικής και φαρμακολογίας στο UMDNJ- Robert Wood Johnson Medical School του New Brunswick Ν.J.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία της έρευνας SHEP που διεξήχθη μεταξύ του 1985 και του 1990 σε 4000 ασθενείς με υπέρταση, ηλικίας 72 ετών κατά μέσο όρο. Ορισμένοι λάμβαναν αγωγή (χλωρθαλιδόνη ή β- αναστολείς) και άλλοι εικονικό φάρμακο.

Μετά τα 22 χρόνια το 60% των ασθενών είχαν αποβιώσει. Από όσους έπαιρναν αγωγή είχε πεθάνει το 59,9%, ενώ από όσους έπαιρναν placebo το 60,5%.

Μετά την επεξεργασία των δεδομένων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε μήνα αντιυπερτασικής αγωγής οι ασθενείς είχαν «κερδίσει» μισή μέρα ζωής.

«Μπορεί να φαίνεται λίγο, αλλά αν η αγωγή ξεκινά από τα 40 αυτό σημαίνει ότι κερδίζεις λίγα χρόνια ζωής», επισημαίνει ο έλληνας καθηγητής Ιωάννης Κωστής.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *