Αντικαταθλιπτικά χωρίς παρενέργειες

Μοριακό μηχανισμό που εξηγεί γιατί τα φάρμακα που καταπολεμούν την κατάθλιψη βοηθούν στην παραγωγή νέων νευρώνων ανακάλυψε μια νέα ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College στο Λονδίνο.

Η έρευνα της εν λόγω ομάδας, τη οποίας επικεφαλής είναι ο υποψήφιος διδάκτορας Κρίστοφ Άνακερ, επισφραγίζει την θεωρία ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα επιταχύνουν το σχηματισμό νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο και τελικά επαναφέρουν το μέγεθός του σε κανονικά επίπεδα.Το στοιχείο που προσθέτει είναι ότι τα φάρμακα αυτά ρυθμίζουν τη λειτουργία του υποδοχέα του γλυκοκορτικοειδούς (GR), μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην αντίδραση του οργανισμού σε στρεσογόνους παράγοντες.

Μάλιστα ο Κρίστοφ Άνακερ υποστηρίζει ότι τα συμπεράσματα της έρευνας πιθανότατα ισχύουν όχι μόνο για τα SSRI αλλά και για άλλες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών, όπως τα νεώτερα SNRI.

Με δηλώσεις του στο Reuters, ο υποψήφιος διδάκτορας δηλώνει αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι ο υποδοχέας του γλυκοκορτικοειδούς θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει μοριακός στόχος για καλύτερα αντικαταθλιπτικά με λιγότερες παρενέργειες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *