Πράγματι μελέτες στο χώρο έχουν δείξει ότι η σχέση κατανάλωσης αλκοόλ και καρδιοαγγειακών παθήσεων έχει το σχήμα U (καμπύλη-U) όπου η μηδενική πρόσληψη αλκοόλ δεν προστατεύει, η μέτρια πρόσληψη (πυθμένας) σχετίζεται με τα χαμηλότερα κρούσματα και η μεγάλη κατανάλωση οδηγεί σε αυξημένα κρούσματα.
Το επιστημονικό ενδιαφέρον κέντρισε η παρατήρηση ότι οι Γάλλοι αν και καταναλώνουν 2 με 3 φορές περισσότερο κορεσμένο λίπος από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, ωστόσο εμφανίζουν κατά 2.5 φορές μικρότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.
Τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν πως το κρασί είναι αυτό που τους… σώζει. Έτσι το περίφημο «Γαλλικό παράδοξο» άνοιξε το δρόμο για την συνεχώς αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με τα οφέλη του κρασιού.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: η ευεργετική δράση κατά των καρδιαγγειακών αφορά μόνο το κρασί ή και άλλα αλκοολούχα; Η απάντηση είναι πως τα οφέλη φάνηκαν και σε άλλα αλκοολούχα όπως την μπύρα για παράδειγμα, αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση από ότι στο κρασί.
Αυτό συμβαίνει γιατί η ευεργετική δράση του κρασιού δεν έχει να κάνει τόσο με την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ, αλλά κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει. Μάλιστα έρευνες που έγιναν με κρασί χωρίς αλκοόλ έδειξαν πως εξακολουθεί να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιά.
Επίσης έρευνες που έγιναν και σύγκριναν την ευεργετική δράση αντιοξειδωτικών διαφόρων χυμών με το χυμό σταφυλιού έδειξαν πως τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο σταφύλι ασκούν πολύ εντονότερη καρδιοπροστατευτική δράση.
Μάλιστα οι ευεργετικές αυτές επιδράσεις επικεντρώνονται στο κόκκινο κρασί όπου ξεχωρίζει το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη (βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών). Παράλληλα η κατανάλωση αλκοόλ έχει σχετισθεί με τη μείωση διαφόρων παραγόντων που συμμετέχουν στο σχηματισμό θρόμβων και φράσσουν τα αγγεία. Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προκύψει για έναν παράγοντα που λέγεται αγγειοδιασταλτικότητα του αγγείου και αφορά την ιδιότητα του αγγείου να εμφανίζει μία μορφή ελαστικότητας.
Όσο πιο ελαστικό είναι το αγγείο τόσο λιγότερο επικίνδυνη είναι η θρόμβωση γιατί το αγγείο μπορεί να επιτρέπει τη δίοδο του αίματος. Αντίθετα όσο πιο άκαμπτο είναι το αγγείο τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος απόφραξης. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρασί αυξάνει την αγγειοδιασταλτικότητα των αγγείων, γεγονός που έχει καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
Η άλλη πλευρά του αλκοόλ
Ας μην ξεχνάμε ωστόσο πως το αλκοόλ έχει θερμίδες και μάλιστα αντίστοιχες περίπου με του λίπους. Συχνά λοιπόν αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο παίρνουμε βάρος και ιδιαίτερα κατά τις γιορτές και τους θερινούς μήνες.
Νεότερες μελέτες δείχνουν πως το αλκοόλ παχαίνει όχι μόνο γιατί το υπερκαταναλώνουμε αλλά και γιατί συνοδεύεται από υπερκατανάλωση φαγητού. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ποτού πριν από το φαγητό, αυξάνει την πιθανότητα να φάμε παραπάνω.
Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο στην ιδέα και μόνο ότι θα πιούμε, ενώ παράλληλα το αλκοόλ συνδέεται και με αυξημένο τσιμπολόγημα κυρίως αλμυρών και λιπαρών σνακ. Τέλος, η υπερκατανάλωση αλκοόλ συνδέεται και με ασθένειες όπως η υπέρταση.
Το αλκοόλ δεν είναι απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής. Στην περίπτωση, ωστόσο, που συνηθίζεται να το καταναλώνεται συχνά, είναι σημαντικό να θυμάστε πως σύμφωνα με τις συστάσεις 1 ποτήρι αλκοόλ για τις γυναίκες και 1-2 για τους άνδρες την ημέρα είναι αρκετό και δεν ενδείκνυται να το ξεπερνούμε. Το σημαντικό σε αυτή τη σύσταση είναι πως η ποσότητα αυτή δε λειτουργεί αθροιστικά.
Επιπλέον, το ένα ποτήρι αλκοόλ αναφέρεται σε ένα ποτήρι κρασί 150ml ή 1 κουτάκι μπύρα 330ml ή μία μεζούρα ποτού των 45ml.
Συνοψίζοντας λοιπόν…
-Μπορείτε να πίνετε 1 ποτήρι κρασί κάθε μέρα και η ποσότητα αυτή δε λειτουργεί αθροιστικά.
-Ενα ποτήρι μπύρα (250 ml) έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με ένα ποτήρι (120 ml) κρασί.
-Προσοχή γιατί το κρασί αυξάνει τη διάθεση και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη τροφής.
-1 ποτήρι κρασί μας δίνει περίπου 80 θερμίδες.
-Προσοχή στα συνοδευτικά του οινοπνεύματος όπως ξηροί καρποί, αλμυρά τυριά κοκ. Εξαιτίας του αλατιού αυξάνουν τη δίψα και παρασύρεται ο οργανισμός μας προσπαθώντας να ξεδιψάσει πίνοντας περισσότερο.
-Το αλκοόλ δεν ξεδιψά. Αντιθέτως αυξάνει τη διούρηση, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις του οργανισμού σε νερό.
-Το αλκοόλ ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και γι’ αυτό το επιθυμούμε περισσότερο το χειμώνα.
Πηγή: nutrimed.gr