Το μη συνταγογραφούμενο τεστ σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στη Βρετανία, εντός του έτους. Όπως αναφέρεται, δρα μετρώντας το μήκος των τελομερών ενός ανθρώπου. Τα τελομερή έχουν συσχετιστεί με τη βιολογική ηλικία και όπως πιστεύουν οι επιστήμονες όσο πιο κοντά είναι τόσο πλησιάζει κάποιος το θάνατο.
Η επιστήμων που ανέπτυξε την εξέταση, από το Εθνικό Ινστιτούτο για την έρευνα στον καρκίνο της Ισπανίας, δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί με κοντύτερα τελομερή από το φυσιολογικό έχουν επίσης πιο σύντομη ζωή.
Ο Dr. Jerry Shay, του Πανεπιστημίου του Τέξας και σύμβουλος της εταιρείας που αναπτύσσει την εξέταση, δήλωσε ότι η εξέταση των 700 δολαρίων θα μπορεί να προβλέπει τη βιολογική ηλικία, εντός μιας δεκαετίας. Πρόσθεσε ότι η εξέταση πιθανόν θα ενδιαφέρει φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρίες καλλυντικών που επιθυμούν να αναπτύξουν νέα προϊόντα, καθώς και απλούς ανθρώπους.
Ο Dr. Shay, δήλωσε ότι αν κάποιος έχει πολύ στρες και τα τελομερή του είναι κοντύτερα από αυτά της ηλικίας του υπάρχουν ενδείξεις ότι αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί πιθανόν να αναστρέψει μέρος της απώλειας.
Το τεστ μοιάζει με αυτά της χοληστερόλης ή της αρτηριακής πίεσης στα οποία παρόμοιες αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου. Οι επιστήμονες, πρόσθεσε, ερευνούν για ουσίες που μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνσου ή να αναστρέψουν τη βράχυνση των τελομερών, ανοίγοντας πιθανόν το δρόμο για θεραπείες κατά της γήρανσης.
Ωστόσο, εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο που οι άνθρωποι θα αντιδρούν όταν θα μάθουν πόσο γηρασμένοι είναι, ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο έλεγχος των τελομερών μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από εταιρίες που θα διαφημίζουν μη σίγουρες αντιγηραντικές θεραπείες. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι ασφαλιστικές εταιρίες να χρησιμοποιούν την πληροφορία για να αυξηθούν τα ασφάλιστρα στους πελάτες που η εξέταση δείχνει ότι είναι μεγαλύτεροι από την ηλικία τους.
Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις. Η Carol Greider, που μελετά τελομερή, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να πούμε πόσο θα ζήσει κάποιος κοιτάζοντας τα τελομερή του. Δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί η επιστήμη, πρόσθεσε.
Πηγή: iatronet