Έως 25% η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα

Το ακριβές ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων δικαιούχων στα φάρμακα, καθορίζεται με προσθήκη στο σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση του … ΕΣΥ, που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη σημερινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα στις δαπάνες εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχουν στους ασφαλισμένους, συνταξιούχους και τα μέλη των οικογενειών τους οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, το ποσοστό συμμετοχής καθορίζεται στο 25% της αξίας του φαρμάκου. Ωστόσο για φάρμακα που χορηγούνται για θεραπεία χρόνιων ή εξαιρετικά σοβαρών παθήσεων, το ποσοστό μπορεί να είναι μειωμένο στο 10% ή ακόμα και 0%.

Παράλληλα με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Υγείας, θα συνταχθεί κατάλογος με τις παθήσεις, τα φάρμακα των οποίων θα χορηγούνται με το μειωμένο ποσοστό και ο ΕΟΦ μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης αναλαμβάνει την υποχρέωση σύνταξης καταλόγου κατάταξης των φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία αντιστοιχίζοντας στο κάθε φάρμακο, το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής.

Με τη δεύτερη νομοτεχνική προσθήκη καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις σχετικά με την εγκατάσταση των μονάδων ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα Στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ προστέθηκε και νέο άρθρο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να εκδίδει υγειονομικές διατάξεις οι οποίες θα αφορούν στη διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και προβλέπονται αυστηρά χρηματικά πρόστιμα ακόμα και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους , σε περίπτωση που οι διατάξεις παραβιάζονται.

Επίσης, τροποποιήθηκε και η σχετική διάταξη έτσι ώστε οι Πανεπιστημιακοί ιατροί του ΕΣΥ δεν θα μπορούν να χειρουργούν σε ιδιωτικά ιατρεία αλλά θα μπορούν να έχουν ιατρείο δυο φορές την εβδομάδα εφόσον όμως συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Πηγή: 24h.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *