Έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα;

Άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα που είναι ευάλωτοι σε ηλιακά εγκαύματα μπορεί ενδεχομένως να χρειάζονται συμπληρώματα για να εξασφαλίσουν ότι … λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D, δήλωσαν ειδικοί.

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα, αν και όχι με έλλειψη, μπορεί ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερα επίπεδα της αναγκαίας βιταμίνης που παράγει το σώμα μας από την έκθεση στον ήλιο.

Ερευνητική ομάδα δηλώνει ότι ακόμα και με αρκετή έκθεση στον ήλιο άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο χρώμα δέρματος μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα παραγωγής αρκετής βιταμίνης D.

Η μεγάλη έκθεση στον ήλιο προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Για αυτόν τον λόγο η αύξηση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία δεν αποτελεί τρόπο απόκτησης υψηλότερων επιπέδων βιταμίνης D στον πληθυσμό με ανοιχτόχρωμο δέρμα, δήλωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο η λήψη συμπληρωμάτων θα μπορούσε να είναι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.200 ανθρώπους. Από αυτούς 730 φάνηκε να έχουν χαμηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα βιταμίνης D και πολλοί από αυτούς ήταν άνθρωποι με πολύ χλωμό δέρμα και φακίδες.

Συμπληρώματα ήδη συνιστώνται για ομάδες που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο έλλειψης, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν, άνθρωποι που καλύπτονται ολοσχερώς με ρούχα και άνθρωποι που αποφεύγουν τον ήλιο. Με βάση τα τελευταία ευρήματα φαίνεται ότι άνθρωποι με χλωμό δέρμα θα πρέπει να προστεθούν στη λίστα.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για υγιή οστά και δόντια

Επίπεδο χαμηλότερο από 25nmol/L στο αίμα αποτελεί έλλειψη, αλλά ειδικοί όλο και περισσότερο πιστεύουν ότι χαμηλότερο από 60nmol/L είναι κάτω του επιθυμητού και μπορεί επίσης να προκαλεί βλάβη στην υγεία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D με βραχεία έκθεση στον ήλιο (10 έως 15 λεπτά την ημέρα). Μικρή ποσότητα επίσης προέρχεται από διατροφή με τροφές όπως τα ιχθυέλαια και τα γαλακτοκομικά.

Ωστόσο άνθρωποι με χλωμό δέρμα δεν φαίνεται να μπορούν να λαμβάνουν αρκετή, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Julia Newton-Bishop, του πανεπιστημίου Leeds.

Κατά ένα μέρος, αιτία μπορεί να είναι ότι άνθρωποι που καίγονται εύκολα έχουν περισσότερες πιθανότητες να καλυφτούν και να αποφύγουν τον ήλιο.

Ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα φαίνεται επίσης να είναι λιγότερο ικανοί να παράγουν και να επεξεργάζονται τη βιταμίνη D στον οργανισμό, ανεξάρτητα από τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο.

Ο καθηγητής Newton-Bishop δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε εύκολες συμβουλές που θα μπορούν όλοι να ακολουθήσουν. Ωστόσο πρόσθεσε, οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα που καίγεται εύκολα δεν μπορούν να παράγουν αρκετή βιταμίνη D από το ηλιακό φως και μπορεί ενδεχομένως να χρειαστεί η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *