Τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας γν … ωστά και ως LIP [Low Ignition Propensity] έχουν σχεδιαστεί για να σβήνουν όταν δεν καπνίζονται, με στόχο τη μείωση των πυρκαγιών που προκαλούνται από αναμμένα τσιγάρα που διαφεύγουν της προσοχής των καπνιστών.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης ενός ειδικά σχεδιασμένου τσιγαρόχαρτου το οποίο διαθέτει λεπτές ταινίες προκαλώντας τη μείωση της ροής του αέρα. Οι ταινίες περιέχουν ένα φυσικό συστατικό και δεν είναι άμεσα ορατές.
Η ιδέα για την παραγωγή τσιγάρων τα οποία «σβήνουν μόνα τους» ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στη Νέα Υόρκη, όπου και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην αγορά το 2004.
Από τότε τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας διατίθενται στον Καναδά, την Αυστραλία και τις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε όλες τις αγορές των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης [ΕΕ] βάση Κοινοτικής Απόφασης η οποία προβλέπει ότι όλα τα τσιγάρα που παράγoνται και πωλούνται εντός της ΕΕ να συμμορφώνονται τα πρότυπα αυτά.
Η εν λόγω Απόφαση έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε αρκετές χώρες, όπως η Φιλανδία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Δανία, η Νοδβηγία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, κλπ.), στις οποίες κυκλοφορούν πλέον τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας.
Στην Ελλάδα, οι προδιαγραφές για τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας πρόκειται να εφαρμοστούν σταδιακά σε όλα τα εμπορικά σήματα όλων των εταιρειών προκειμένου από τις 17 Νοεμβρίου 2011 η ελληνική αγορά να εφοδιάζεται από τις καπνοβιομηχανίες μόνο με τσιγάρα που θα συμμορφώνονται με τα πρότυπα περιορισμένης αναφλεξιμότητας.
Η εφαρμογή των προτύπων δεν αναμένεται να επηρεάσει την ποιότητα και τη γεύση των τσιγάρων καθώς η μόνη αλλαγή που προβλέπεται είναι η προσθήκη ταινιών από φυσικά συστατικά στο τσιγαρόχαρτο των προϊόντων.
Τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας μπορεί να σβήσουν μόνο σε περίπτωση που ο καπνιστής σταματήσει να καπνίζει το τσιγάρο του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας δεν πρέπει να θεωρούνται απολύτως ασφαλή αναφορικά με τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.