Έντεκα … γιατροί «ολυμπιονίκες», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, στη συνταγογράφηση φαρμάκων παραπέμπονται σε πειθαρχικό έλεγχο. Οι συγκεκριμένοι γιατροί παρέβησαν τους κανόνες του κώδικα της συνταγογράφησης και σύμφωνα με τα στοιχεία χορηγούσαν περισσότερες από 500 συνταγές ο καθένας. Όπως είπε ο υπουργός, «θα τηρηθεί η νομιμότητα. Κανένας γιατρός δεν είναι εκτός ελέγχου» και θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο.
Ο κ. Λοβέρδος απηύθυνε παράλληλα πρόσκληση στους γιατρούς για συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπερ-συνταγογραφήσεων, οι οποίες στοιχίζουν στο ελληνικό Δημόσιο 1 δισ. ευρώ. «Τόσο κοστίζουν τα φάρμακα που πετούν τα νοικοκυριά», είπε ο κ. Λοβεδος, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην «κάνει πίσω», παρά τις αντιδράσεις των γιατρών όσο αφορά το θέμα. Προειδοποίησε, μάλιστα, τους γιατρούς ότι θα ανακαλέσει το μέτρο της ελεύθερης συνταγογράφησης αν συνεχιστεί η υπερ-συνταγογράφηση.
Σχολιάζοντας τις ενέργειες των ιατρικών συλλόγων για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με τη δραστική ουσία και την αύξηση χρήσης γενόσημων φαρμάκων, έκανε λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού που απέχουν από την ουσία του προβλήματος.
«Τα γενόσημα εφαρμόζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι το 50% των σκευασμάτων που χορηγούνται στην Ελλάδα να είναι γενόσημα (σήμερα είναι 18,5%). Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, στη Γερμανία έχει τεθεί στόχος για συνταγογράφηση γενοσήμων σε ποσοστό πάνω από 50% και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο στόχος είναι το 80%.
Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία ως ακραίο μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει εξορθολογισμός στον όγκο των συνταγών που χορηγούνται.
Επιπλέον, ανακοίνωσε τη διενέργεια δωρεάν εξετάσεων και το απόγευμα από γιατρούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλουν αμοιβή στον γιατρό, ο οποίος θα εισπράττει 10 ευρώ ανά επίσκεψη από τον ΕΟΠΥΥ.
Όλα τα παραπάνω προβλέπονται στο πολυνομοσχεδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος. Όπως είπε ο υπουργός, αναμένεται από την 1η Μαρτίου με την ψήφισή του, όλες οι προωθούμενες ρυθμίσεις να γίνουν νόμος του κράτους.
Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα που είχε προκύψει για τη μετάβαση και μεταμόσχευση λεπτού εντέρου στο Great Ormond Street Hospital for Children, του 4 μηνών βρέφους, λόγω καθυστέρησης κατάθεσης του απαιτούμενου χρηματικού ποσού από το Ταμείο Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΤΠΕΤ), είπε ότι το ταμείο θα έπρεπε να ασχοληθεί περισσότερο και να μη μείνει στη γραφειοκρατικά ζητήματα.
«Αν έκαναν το χρέος τους, δεν θα χρειαζόταν η δημοσιότητα. Πρέπει να κάνουμε θέμα μας το θέμα του άλλου», είπε ο κ. Λοβέρδος.
Τέλος, ο υφυπουργος Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης, αναφερόμενος στην απογραφή των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων που ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου, είπε ότι έως σήμερα έχουν απογραφεί 85.000 δικαιούχοι. Έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού σε ορισμένους δήμους όπου έχουν παρουσιαστεί προβλήματα και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μείνει κανείς χωρίς να απογραφεί και κανείς που δικαιούται το προνοιακό επίδομα δεν θα το στερηθεί».