Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει τα εγκεφαλικά με το χρώμα των φρούτων, το οποίο εξαρτάται από την παρουσία διαφόρων φυτοχημικών, όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την διατροφολόγο Λίντα Ούντε Γκριπ του πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου »Stroke», παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς την αιτία που τα συγκεκριμένα λευκόσαρκα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού μέχρι 52% και ανέφεραν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες πάνω στο ζήτημα.
Δεν διαπιστώθηκε ανάλογη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικά από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών άλλου χρώματος (πράσινου, πορτοκαλί, κίτρινου, κόκκινου κ.α.). Παρόλα αυτά, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, αν θέλουν να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς όλα τα φρούτα και λαχανικά είναι ωφέλιμα για άλλες χρόνιες παθήσεις, πέρα από τα εγκεφαλικά.
«Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ποιες θρεπτικές ουσίες είναι οι κατ’ εξοχήν ωφέλιμες στα λευκόσαρκα φρούτα και λαχανικά. Γνωρίζουμε ότι τα μήλα και τα αχλάδια είναι πλούσια σε διατροφικές ίνες, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις», δήλωσε η Γκριπ, η οποία πάντως συνέστησε στους καταναλωτές να τρώνε ένα μήλο την μέρα.