Μάλιστα ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επόμενα 20 χρόνια, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, ο αριθμός θα ανέλθει στα 438 εκατομμύρια.
Αυτό θα συμβεί γιατί ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, ζει περισσότερο, γίνεται πιο παχύσαρκος ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η καθιστική ζωή. Τα τελευταία 30 χρόνια τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα, τα τελευταία 30 χρόνια. Εκτιμάται ότι 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη.
Περίπου 700.000 – 900.000 γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη, ενώ περίπου 200.000 – 300.000 έχουν διαβήτη και δεν το ξέρουν. Από τα άτομα με διαβήτη 9 στα 10 έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ. Τα συμπτώματα στο διαβήτη τύπου ΙΙ μπορεί να είναι ήπια ή να απουσιάζουν τελείως.
Αποτελεί μία «ύπουλη» μορφή πάθησης, αφού 1 στα 2 άτομα παρουσιάζουν ήδη σοβαρές επιπλοκές, όταν τεθεί η διάγνωση. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ελέγχονται όλα τα άτομα: ηλικίας 45 ετών και πάνω και ιδίως οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αναγκαίος θεωρείται ο έλεγχος σε νεώτερα άτομα με καθιστική ζωή ή που έχουν συγγενή 1ου βαθμού με διαβήτη, σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης ή που έχουν γεννήσει παιδί με βάρος άνω των 4,5 κιλών, σε άτομα με υπέρταση ή με διαταραχές των λιπιδίων και σε άτομα με προδιαβήτη.