Άστεγοι 35.000 ψυχικά ασθενείς

Αντιμέτωπες με λουκέτο λόγω περικοπών στους προϋπολογισμούς βρίσκονται 210 κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας στη χώρα μας.

Πρόκειται για 83 … οικοτροφεία, 16 ξενώνες, 32 προστατευμένα διαμερίσματα, 42 κέντρα ημέρας, 13 κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 κέντρα ημέρας αυτισμού και 16 άλλες εξειδικευμένες μονάδες και προγράμματα που λειτουργούν από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πάνω από 1.500 ψυχικά πάσχοντες να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία, πολλά από τα οποία όμως έχουν κλείσει ή να βρεθούν στο δρόμο ως άστεγοι.

Στους 35.000 ανέρχονται οι ψυχικά ασθενείς που δεν θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και 3.050 επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα οδηγηθούν στην ανεργία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία.

Τις καταγγελίες αυτές κάνει το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς» με αφορμή έγγραφο-φωτιά του υπουργείου Οικονομικών της 26ης Αυγούστου 2011, όπου αποφασίζεται, λίγο πριν το κλείσιμο του έτους, η μείωση των εγκεκριμένων προϋπολογισμών των φορέων κατά 37 εκατομμύρια ευρώ. Σε συνάρτηση με μία μείωση 7 εκατομμυρίων ευρώ, που ήδη έχει γίνει, προκύπτει συνολική περικοπή της τάξης του 52,5%.

Οι φορείς αυτοί υλοποιούν εδώ και 30 χρόνια ένα πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματος «Ψυχαργώς» κι έχουν αναλάβει ένα σημαντικό μέρος των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επιπλέον, οι μονάδες αυτές έχουν πανελλαδική διασπορά και σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν αυτόνομα ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές (π.χ. οι κινητές μονάδες σε Φωκίδα, Κυκλάδες, Έβρο, Κεφαλονιά και Κοζάνη).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου εκτός από το κοινωνικό και θεραπευτικό έγκλημα που θα συντελεστεί, η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα απαιτήσει την επιστροφή 1,4 δισ. ευρώ, με τα οποία έχει χρηματοδοτήσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *