Άσκηση: και μαζί και μόνοι;

Η άσκηση με παρέα και κυρίως με τον ή τη σύντροφό σας περιλαμβάνει διάφορα οφέλη όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. … Αλλά υπάρχουν και φορές που το να γυμνάζεστε μόνοι είναι ιδιαίτερο ευεργετικό για σας.

Γιατί να ασκείστε μαζί

Για να επικοινωνείτε καλύτερα μεταξύ σας: Τα ζευγάρια που ασκούνται μαζί επιλύουν τις συγκρούσεις ταχύτερα και επικοινωνούν καλύτερα. Η αύξηση στις ενδορφίνες, τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση, δίνουν έναυσμα στη δημιουργικότητα, που σχετίζεται με την επίλυση προβλημάτων, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου Τρόι στις ΗΠΑ.

Για να εμπνέεστε: Προσαρμοζόμαστε στις συνήθειες άσκησης αυτών που μας περιβάλλουν. Αν ο σύντροφός σας στο διπλανό διάδρομο τρέχει γρήγορα, θα σας εμπνεύσει να ανεβάσετε λίγο την ταχύτητα. Αν πάλι πάει αργά, ίσως αυτό να σας επιβραδύνει. Ο λόγος; Η κοινωνική σύγκριση. Είναι στην ανθρώπινη φύση να κρίνουμε το εαυτό μας βάσει των ικανοτήτων και της απόδοσης των γύρω μας λένε οι καθηγητές ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Santa Clara.

Για να νιώθετε ευτυχισμένοι: Η άσκηση με τον/ τη σύντροφό σας προκαλεί επιπλέον ευφορία. Όταν μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πραγματοποίησε τεστ σε 12 κωπηλάτες ύστερα από έντονη προπόνηση σε εικονική λέμβο, η ομάδα είχε αυξημένα επίπεδα ενδορφινών, σε σύγκριση με όσους ασκούνταν μόνοι τους. Η αύξηση αυτή ίσως οφείλεται στο συγχρονισμό της σωματικής δραστηριότητας. Η συντονισμένη προσπάθεια δημιουργεί επίσης περισσότερη οικειότητα ανάμεσα στα ζευγάρια. «Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε συγχρονισμό σωματικά, νιώθουν βαθύτερη επαφή υποστηρίζουν οι ανθρωπολόγοι.

Γιατί να ασκείστε μόνοι σας

Για να χαλαρώσετε: Η άσκηση με φίλους είναι πιο εξαντλητική συναισθηματικά, ειδικά για τους εσωστρεφείς. Είναι πιο χαλαρωτικό να γυμνάζεστε μόνοι, επειδή δεν χρειάζεται να κάνετε συζητήσεις και να επηρεάζεστε συναισθηματικά από αυτές.

Για να ενεργοποιηθείτε: Η μοναχική αεροβική άσκηση (όπως το περπάτημα ή το κολύμπι) βελτιώνει τη μνήμη, την πνευματική διαύγεια, τη συγκέντρωση και την εγρήγορση.

Για να αποφύγετε την αμηχανία: Αν ο φόβος ότι θα σας χαρακτηρίσουν υπέρβαρους, πολύ αργούς ή πολύ… ιδρωμένους σας κρατά μακριά από το γυμναστήριο, παρακάμψτε τις ανησυχίες σας και προτιμήστε τη μοναχική άσκηση.

Πηγή: omorfamistika.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *