«Σκωτσέζικο ντους» τα κλιματιστικά για το δέρμα το χειμώνα!

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι συνηθισμένη η θέρμανση των εργασιακών χώρων με κλιματιστικά συστήματα. Παρόλο που η χρήση … τους είναι εκτεταμένη και βολική, λίγοι από εμάς σκεφτόμαστε ότι μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη συχνότητα ξηροδερμίας αυτή την περίοδο.

Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται εξασφαλίζουν μια σταθερή θερμοκρασία συνήθως όμως μειώνουν σχετικά την υγρασία του χώρου κάτω από ένα ποσοστό 50-55% που θεωρείται ιδανικό για εσωτερικούς χώρους.

Η πολύωρη έκθεση των εργαζομένων σε αυτές τις συνθήκες καθώς και οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου (ακόμα και για το ολιγόλεπτο διάλειμμα για τσιγάρο εκτός κτηρίου) συμβάλλουν στην εμφάνιση ή την επιδείνωση μιας δερματίτιδας.

Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινάνε από ένα ήπιο αίσθημα ξηρότητας με ελαφρύ κνησμό ιδίως στα χέρια και το πρόσωπο και ειδικότερα στα βλέφαρα και τα χείλη χωρίς ορατές αλλοιώσεις στο δέρμα μέχρι εντονότερες μεταβολές όπως ερυθρότητα, ρωγμές, απολέπιση και βασανιστική τάση για ξεσμό.

Ειδικότερα τα άτομα και μάλιστα τα παιδιά που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα ή οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που χρησιμοποιούν ακατάλληλα καθαριστικά που ξηραίνουν επιπλέον το δέρμα είναι πιο ευάλωτοι στις ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση;
Μια καλή και εύκολη λύση είναι η χρήση κλιματιστικών συστημάτων που ελέγχουν παράλληλα και το επίπεδο υγρασίας του εσωτερικού χώρου ώστε να κυμαίνεται κοντά στα ιδανικά όρια (40%-60% σχετική υγρασία). Αν η απόκτησή τους ή η αντικατάσταση των εγκατεστημένων συστημάτων είναι δύσκολη, η προσθήκη στο χώρο ενός υγραντήρα είναι μια απλή και οικονομική πρόταση.

Ο περιοδικός αερισμός του χώρου αν οι συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος το επιτρέπουν επίσης συμβάλλει στη δημιουργία πιο ευχάριστου περιβάλλοντος εργασίας.

Αν η επίδραση του περιβάλλοντος στο δέρμα είναι εντονότερη και προκαλεί μεταβολές στην υφή του, τότε μια μεγάλη ποικιλία τοπικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν σε μορφή κρέμας ή αλοιφής για το πρόσωπο και το σώμα (hand creams, moisturizing creams) για άνδρες και γυναίκες μπορούν να ανακουφίσουν ή και να προλάβουν τη δερματίτιδα και τον ερεθισμό.

Φυσικά πριν καταλήξετε σε ένα συγκεκριμένο προιόν καλό είναι να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο που θα επιβεβαιώσει την επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην επιδερμίδα αποκλείοντας άλλες πιθανές αιτίες και θα σας προτείνει το ιδανικό προιόν για το δέρμα σας και τις ανάγκες του.

Πηγή:iatropedia

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *