«Πετάνε» τα αυτιά σας;

Η ωτοπλαστική είναι μια σύντομη πλαστική επέμβαση με εντυπωσιακά και άμεσα αποτελέσματα, που μπορεί εύκολα να εκτελεστεί με τοπική … αναισθησία. Σπάνια υπάρχει ανάγκη η επέμβαση να εκτελεστεί με τη συμπαράσταση αναισθησιολόγου και μόνον εφόσον ο ασθενής το ζητήσει.

Η επέμβαση αφορά δυσμορφίες του πτερυγίου του ωτός, που κοινά συναντούμε αλλά όχι αγενεσίες ή μικροωτίες που συνοδεύουν την ημιπροσωπική ατροφία. Η τελευταία αφορά μεγαλύτερες επεμβάσεις με γενική αναισθησία και μεταφορά χόνδρινων μοσχευμάτων.

Η ωτοπλαστική μπορεί να εκτελεστεί από το 9ο έτος της ηλικίας, αφού στην ηλικία αυτή η ανάπτυξη του ωτός έχει ολοκληρωθεί.

Στην επέμβαση αυτή, ο ασθενής δεν μένει στο νοσοκομείο. Εξέρχεται λίγη ώρα μετά το χειρουργείο δεμένος με ένα ελαστικό επίδεσμο γύρω από το κεφάλι. Δίνονται οδηγίες για αντιβιοτική θεραπεία και παυσίπονα για ένα μικρό πόνο που πιθανόν να υπάρξει.

Τέσσερις μέρες μετά την επέμβαση γίνεται η πρώτη αλλαγή. Ο ασθενής μπορεί να αρχίζει να λούζεται. Ράμματα συνήθως δεν υπάρχουν και η ουλή που ίσως δημιουργηθεί κρύβεται πίσω από το αυτί.

Και στην απλή αυτή επέμβαση σημαντικό είναι να διατηρηθεί η φυσικότητα όλων τα στοιχείων του πτερυγίου (έλικα, ανθέλικα, κόγχος και σκάφη πτερυγίου, τράγος και αντίτραγος) και του λοβίου. Το πτερύγιο και το λοβίο δεν πρέπει να είναι πλήρως «κολλημένα» στο τριχωτό και η ανθέλικα να μην είναι «τραυματισμένη» από ατυχές διεγχειρητικό τσάκισμα του χόνδρου.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *