Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αγόραζαν έως και πρόσφατα οστικά μοσχεύματα σε τιμές δεκαπλάσιες από τις σημερινές «πιο ορθολογικές», αλλά και σε ποσότητες πολλαπλάσιες των πραγματικών αναγκών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και τον Μάιο του 2010 τα ξηρά ανθρώπινα οστικά μοσχεύματα, που χρησιμοποιούνται σε ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις, είχαν βγάλει ΦΕΚ μια τιμή για όλα τα μεγέθη και η οποία ανερχόταν σε 4.560 ευρώ. με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Υγείας και την κατηγοριοποίηση των υλικών ανάλογα και με το μέγεθός τους, ένα σχετικό μόσχευμα η αγορά του οποίου –με βάση τα προηγούμενα- θα κόστιζε 4.560 ευρώ, πλέον στοιχίζει 470 ευρώ.
Ακόμα και το πιο «ακριβό μέγεθος» αυτών των υλικών κοστολογείται στο μισό, δηλαδή στις 2.150 ευρώ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς του υπ. Υγείας, υπάρχει η ευχέρεια περαιτέρω μείωσης αυτών των τιμών.
Πέρα όμως από την «επίσημη» υπερτιμολόγηση, σοβαρή σπατάλη καταγράφεται και μέσα στα χειρουργεία. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ορθοπεδικής χειρουργικής επέμβασης στο ΚΑΤ που στοίχισε 70.000 ευρώ λόγω της υπερβολικής χρήσης υλικών οστεοσύνθεσης, όταν με βάση την ένδειξη του περιστατικού, το ΙΚΑ δικαιολογούσε 8.500 ευρώ.
Στο «πάρτι» στον τομέα των ορθοπεδικών επεμβάσεων αναφέρθηκαν χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Άρης Μουσιώνης, που σημείωσαν ότι ο σχετικός φάκελος με όλα τα στοιχεία έχει μεταβιβαστεί στην προϊστάμενη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.
|