Το να μπαίνεις σε ένα μουσείο που «μοσχοβολάει» ευωδιές και αρώματα από ψημένο ζυμάρι, φέτα και πιπεριά δεν είναι … κάτι συνηθισμένο.
Όχι όμως, όταν πρόκειται για το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου τα παιδιά «πάνε Μα…γυρεύοντας!».
Μαθητές σχολείων επισκέπτονται το Ολυμπιακό Μουσείο και με τρόπο βιωματικό, μαθαίνουν την αξία της μεσογειακής διατροφής και τη σημασία της διατροφικής πυραμίδας.
Τα μικρότερα παιδιά φτιάχνουν μαγειρικούς σκούφους, φορούν ποδιές και μπαίνουν… δυναμικά στην κουζίνα.
Ο σεφ Ευστάθιος Πασσαλίδης τους μαθαίνει πώς ένα όχι τόσο υγιεινό έδεσμα μπορεί να μετατραπεί σε ένα θρεπτικό γεύμα και μάλιστα από τα χεράκια τους!
Τα παιδιά πλάθουν ζυμαράκια και φτιάχνουν πίτσες με τυρί φέτα, πιπεριά, ελιές… Ο ενθουσιασμός και τα χαμόγελα είναι διάχυτα στο χώρο.
Εκτός από τη μαγειρική, μια διατροφολόγος τους μιλά για τις τροφές και εξηγεί την αξία τους μέσα από παραμύθια κα παιχνίδια.
«Τα παιδιά διασκεδάζουν και χαίρονται τη διαδικασία. Ειδικά τα προγράμματα του Σαββάτου τα βλέπουν ως παιχνίδι και συγχρόνως μαθαίνουν να ψωνίζουν τρόφιμα, να επιλέγουν και να δημιουργούν συνταγές» εξηγεί ο σεφ.
Στο Ολυμπιακό Μουσείο υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα παιδί (συνήθως από 5 ετών και άνω) εργαστήρια μαγειρικής που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και διαρκούν έξι μήνες. Τα προγράμματα αυτά βάζουν τα παιδιά μέσα στην κουζίνα και τους μαθαίνουν να αντικαθιστούν βλαβερές συνήθειες με έξυπνες και λαχταριστές συνταγές.
Στο μουσείο πραγματοποιούνται διάφορα ακόμη εργαστήρια, όπως αυτά της γλυπτικής, του θεάτρου, της ζωγραφικής, της μικρογλυπτικής και κατασκευών.
Το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις και δράσεις για μαθητές τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαιδευτικής βαθμίδας, με στόχο τη διαφύλαξη της αθλητικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη της πολιτιστικής πλευράς του αθλητισμού.