«Θερίζει» η αϋπνία στους ενήλικες

Περισσότεροι από ένας στους δύο ενήλικες δυσκολεύονται να κοιμηθούν ήσυχοι το βράδυ, με συνέπεια να πλήττεται κάθε πλευρά της … προσωπικής τους ζωής από την κούραση που τους καταβάλλει σύμφωνα με νέα μελέτη του ύπνου στη Βρετανία που θεωρείται μία από τις έως τώρα μεγαλύτερες στο θέμα αυτό.

Ο καθηγητής Κόλιν Εσπάι από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και οι συνεργάτες του πήραν συνεντεύξεις από 12.000 εθελοντές, διαπιστώνοντας ότι το 51% δυσκολεύονταν να κοιμηθούν ή να μην ξυπνήσουν το βράδυ.

Οι γυναίκες αποκαλύφθηκε πως υποφέρουν περισσότερο: το 75% είπαν πως ξαγρυπνούν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες ήταν μόλις 25%

Τον ταραγμένο ύπνο, όπως ήταν αναμενόμενο ακολουθούν τα προβλήματα στις σχέσεις. Η συντριπτική πλειονότητα, εξάλλου, παλεύει με μία αυτονόητη συνέπεια: την μειωμένη ενεργητικότητα, την οποία ανέφερε ως πρόβλημα το 93% των πασχόντων.

«Η έλλειψη ύπνου δεν είναι απλό θέμα», τόνισε ο δρ Εσπάι. «Όταν ένας άνθρωπος παλεύει επί χρόνια για να κοιμηθεί, η υγεία του κινδυνεύει διότι αυξάνεται ο κίνδυνος εκδηλώσεως πολλών ασθενειών, με πιο χαρακτηριστικές τον σακχαρώδη διαβήτη και την κατάθλιψη».

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ο ένας στους δέκα σηκώνεται και ελέγχει τα e-mail του, το 6% ξυπνούν τον/την σύντροφό τους, το 26% ακούν χαλαρωτική μουσική και το 18% καταφεύγουν στο… σεξ για να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν!

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *