«Εθιστείτε» στην κατανάλωση της σαλάτας

Τα λαχανικά, όπως και τα φρούτα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε διαιτολογίου, που αφορά είτε το σωματικό μας βάρος είτε … την προάσπιση της υγείας μας. Οι έρευνες για την θρεπτική τους αξία είναι αναρίθμητες, όπως και τα οφέλη τους για την υγεία μας. Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών, με ιδιαίτερη έμφαση στα φρέσκα νωπά λαχανικά της εποχής.

Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας είναι απαραίτητη σε κάθε διατροφικό σχήμα, που έχει σαν στόχο την απώλεια βάρους ή και την βελτίωση της υγείας μας, μέσω της μείωσης της χοληστερόλης, της υπέρτασης, της ρύθμισης του σακχάρου, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και άλλων δεικτών της υγείας.

Βέβαια, τα οφέλη στην υγεία μας προέρχονται από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα λαχανικά της σαλάτας και όχι σε κάποια ντρέσινγκ ή σως που τις περισσότερες φορές συνοδεύουν τις έτοιμες σαλάτες.

Μία συνήθεια η οποία αποτελεί πλάνη, είναι η ποσότητα ελαιόλαδου που προσθέτουμε στην σαλάτα. Έχοντας πιθανότατα παρερμηνεύσει το μήνυμα για την ευεργετική δράση του ελαιολάδου, 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι όσο περισσότερο λάδι χρησιμοποιούν, τόσο το καλύτερο για την υγεία τους, αγνοώντας ότι πρόκειται για πηγή λίπους και άρα θερμίδων!

Συστήνεται να προσθέτουμε 1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο στην ατομική μερίδα σαλάτας, ώστε να ελέγχουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε.

Πολλές σαλάτες που σερβίρονται σε διάφορα εστιατόρια ή ταχυφαγεία ή μέσω delivery περιέχουν κάποια dressings τα οποία έχουν ως βάση την μαγιονέζα, το πλήρες γιαούρτι σε συνδυασμό με αρκετό λάδι και κάποια άλλα υλικά όπως παρμεζάνα, αλλαντικά π.χ. μπέικον, κρέμα γάλακτος κ.λπ.

Όλα τα ανωτέρω υλικά αυξάνουν την θερμιδική αξία της σαλάτας αλλά όχι απαραιτήτως και τη θρεπτική της αξία. Καταναλώνοντας δηλαδή, μία τέτοια πλούσια σαλάτα, ο αριθμός των θερμίδων που προσλαμβάνει κανείς είναι αυξημένος, ενώ η λήψη κορεσμένων λιπαρών και αλατιού επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας.

Οι σαλάτες αποτελούν ένα εύκολο και νόστιμο πλήρες γεύμα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν η θερμοκρασία είναι αυξημένη, προτείνονται εύπεπτα γεύματα μικρά σε μέγεθος αλλά πλούσια σε θρεπτική αξία με έμφαση το νερό, τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες και φυσικά τις βιταμίνες.

Η σαλάτα λαχανικών καλύπτει αυτές τις απαιτήσεις και αποτελεί ιδανικό γεύμα. Αρκεί ο συνδυασμός των υλικών να είναι κατάλληλος, ώστε η συνολική θερμιδική αξία να είναι χαμηλή. Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών συμβάλλει αποδεδειγμένα στην καλή υγεία και φυσικά στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

Η παραδοσιακή ελληνική σαλάτα, που περιέχει ντομάτες, αγγούρι, κρεμμυδάκι, μυρωδικά (ρίγανη, μαϊντανό κ.λπ.), φέτα, ελιές, λίγο ελαιόλαδο και κριθαρένια παξιμάδια προσφέρει ένα κοκτέιλ βιταμινών, με πλούσια αντιοξειδωτική δράση και αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή μεσημεριανού.

Μία ακόμη υγιεινή σαλάτα είναι η παραδοσιακή ιταλική σαλάτα: σπανάκι, ρόκα, ελαιόλαδο, balsamico, ντοματίνια, καρύδι, κρουτόν και παρμεζάνα. Η ιταλική σαλάτα έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση, ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς.

Οι σαλάτες είναι νόστιμες και θρεπτικές, αρκεί να μην τις επιβαρύνουμε με λιπαρές σάλτσες και πλούσια σε θερμίδες συστατικά. Απολαύστε την γνήσια γεύση των λαχανικών και την ευεργετική τους δράση στην προάσπιση της υγείας, φροντίζοντας παράλληλα την διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *